Εύκολη πασχαλινή κρεατόπιτα που γίνεται πολύ γρήγορα και τρελαίνει κόσμο
Κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε; Να το φτιάξεις μια πασχαλινή πίτα εύκολη με 10′ προετοιμασία. Ζεστή να την απολαύσετε να την ευχαριστηθείτε.
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 350 γρ. ψημένο αρνί
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσ. άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο
- 1/4 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
- 250 γρ. κασέρι κομμένο σε κύβους
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Πιπέρι
- Αλάτι
- 1 φύλλο σφολιάτας (ή 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο)
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
- Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αφού δοκιμάσουμε πρώτα.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.
- Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο.
- Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.
- Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.
- Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.
- Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρέας, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
- Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το αρνί σε μια κατσαρόλα, να πιούν τα υγρά τους.
- Αφού στεγνώσει το αρνί προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 3-4′.
- Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο.
- Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κονιάκ.
- Σιγοβράζουμε να πιούν τα υγρά τους. Η γέμιση πρέπει να κρυώσει τελείως και να είναι στεγνή.
- Προχωράμε κανονικά και γεμίζουμε το ρολό σφολιάτας με όλα τα υλικά.
Μπορείτε επίσης να διπλασιάζετε την ποσότητα της γέμισης και να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα με δυο φύλλα σφολιάτας σε ένα πυρέξ ως εξής:
- Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μεγάλο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, από πάνω βάζουμε το κρέας, που έχει ήδη κρυώσει και δεν έχει καθόλου υγρά.
- Τέλος ρίχνουμε το κασέρι κομμένο σε κύβους.
- Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο.
- Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ή αλείφουμε με διάλειμμα αυγού για να γυαλίζει.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τρυπούλες στην επιφάνεια και ψήνουμε σε αέρα στους 170°C μέχρι να ψηθεί το φύλλο για περίπου 45′.
Πηγή: argiro.gr