Κρεατόπιτα Κοζάνης ή αλλιώς Γκιζλεμόπιτα
Κρεατόπιτα Κοζάνης μια παραδοσιακή γιορτινή πίτα από τη Μακεδονία με χυλοπίτες, κρέας, πράσα και μοναδική νοστιμιά.
Υλικά
- 5 φύλλα χωριάτικα
- 1 /3 -1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Για τη γέμιση
- 1 κιλό κρέας μοσχάρι (ή μίξη μοσχάρι και αρνί)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 5 μικρά πράσα (ή 2 μεγάλα) τρυφερά σε φέτες
- 2 ξερά κρεμμύδια (σε φέτες)
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλ. πέτουρα (χυλοπιτάκι)
- 1/3 φλ. γάλα (ή γιαούρτι)
- 2-3 αυγά χτυπημένα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας ή τον κιμά και τον ροδίζουμε για 6-7΄ να πιει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν για λίγα λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα πέτουρα (παραδοσιακές χυλοπίτες Κοζάνης) και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα ή το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στη γέμιση ανακατεύοντας.
- Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε τη γέμιση.
- Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή μακρόστενο ταψί 35×28 εκ.) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το ταψί.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση.
- Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά τσαλακωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά τσαλακωμένο.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν πάνω στην πίτα και στρίβουμε σε χαλαρό κόθρο.
- Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, αλλά μόνο τα πάνω φύλλα.
- Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.
- Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει καλά και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
Πηγή: argiro.gr