Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κρεατόπιτα Κοζάνης (Γκιζλεμόπιτα)

Κρεατόπιτα Κοζάνης ή αλλιώς Γκιζλεμόπιτα

Κρεατόπιτα Κοζάνης μια παραδοσιακή γιορτινή πίτα από τη Μακεδονία με χυλοπίτες, κρέας, πράσα και μοναδική νοστιμιά.

Υλικά 

  • 5 φύλλα χωριάτικα
  • 1 /3 -1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό κρέας μοσχάρι (ή μίξη μοσχάρι και αρνί)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 μικρά πράσα (ή 2 μεγάλα) τρυφερά σε φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (σε φέτες)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. πέτουρα (χυλοπιτάκι)
  • 1/3 φλ. γάλα (ή γιαούρτι)
  • 2-3 αυγά χτυπημένα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας ή τον κιμά και τον ροδίζουμε για 6-7΄ να πιει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν για λίγα λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα πέτουρα (παραδοσιακές χυλοπίτες Κοζάνης) και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα ή το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στη γέμιση ανακατεύοντας.
  • Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε τη γέμιση.
  • Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή μακρόστενο ταψί 35×28 εκ.) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το ταψί.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση.
  • Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά τσαλακωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά τσαλακωμένο.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν πάνω στην πίτα και στρίβουμε σε χαλαρό κόθρο.
  • Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, αλλά μόνο τα πάνω φύλλα.
  • Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  • Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει καλά και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης