Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κουραμπιέδες με καμένο βούτυρο και φουντούκια

Γιατί μύρισαν Χριστούγεννα

Φουλ γεύση φουντουκιού έχουν αυτοί οι υπέροχοι κουραμπιέδες, όχι μόνο από την προσθήκη καβουρδισμένου φουντουκιού στη ζύμη, αλλά και γιατί περιέχουν το λεγόμενο «καμένο» βούτυρο, γνωστό ως beurre noisette, καβουρδισμένο βούτυρο δηλαδή, που αποκτά σκούρο χρώμα και χαρακτηριστική γεύση φουντουκιού.

Υλικά

Κομμάτια: 40

  •  200 γρ. φουντούκια καλής ποιότητας, φρέσκα και αφράτα, ωμά
  •  400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  •  90 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  500 γρ. αλεύρι μαλακό
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό

Για το πασπάλισμα

  •  1-2 κουτ. σούπας ανθόνερο
  •  300-350 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

  1. Για τους κουραμπιέδες με καμένο βούτυρο και φουντούκια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά, ανακινώντας το ταψί κάθε 5 λεπτά, για να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
  3. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  4. Τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί ή τα πιέζουμε με χοντρό πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα.
  5. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το βούτυρο να αποκτήσει σκούρο καφέ χρώμα, να αφρίσει και να σκορπίσει ωραία μυρωδιά καβουρδισμένου. Αυτό είναι το «καμένο» βούτυρο beurre noisette.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και μόλις γίνει χλιαρό, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά.
  7. Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 170°C.
  8. Βγάζουμε από το ψυγείο το βούτυρο beurre noisette και όπως είναι παγωμένο το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  9. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να κομματιαστεί το βούτυρο και να ενωθεί με την άχνη.
  10. Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στο δυνατό και χτυπάμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να μοιάζει με σαντιγί.
  11. Χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  12. Ανεβάζουμε ξανά την ταχύτητα (αν χρειάζεται, προσαρμόζουμε τον γάντζο) και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
  13. Προσθέτουμε τα σπασμένα φουντούκια και ζυμώνουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  14. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο ταψιά ή λαμαρίνες φούρνου.
  15. Πλάθουμε με το μείγμα μπαλάκια με βάρος περίπου 30 γρ. και τα πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλό μας στο κέντρο, για να σχηματιστεί ένα μικρό βαθούλωμα.
  16. Φουρνίζουμε κάθε ταψί ξεχωριστά και ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 23-25 λεπτά.
  17. Ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  18. Τους ραντίζουμε με το ανθόνερο.
  19. Βάζουμε τα 300-350 γρ. άχνη σε μεγάλο μπολ και τυλίγουμε τους κουραμπιέδες σε δόσεις, ώστε να καλυφθούν καλά.
  20. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε στρώση με κοσκινισμένη άχνη που περίσσεψε.

Πηγή: Gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης