Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κουνουπίδι σε κρεμώδη σούπα με παρμεζάνα

Σε άλλη εκδοχή!

Πλούσια σούπα με κουνουπίδι και παρμεζάνα, ιδανική για το γιορτινό αλλά και το καθημερινό τραπέζι.

Υλικά

Μερίδες: 16 ποτήρια των 70 ml

  •  τα μπουκετάκια από 1 μέτριου μεγέθους κουνουπίδι
  •  1,5 λίτρο ζωμός κότας
  •  300 ml κρέμα γάλακτος
  •  100 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
  •  30 ml λάδι τρούφας *

Διαδικασία

  1. Για το κουνουπίδι σε κρεμώδη σούπα με παρμεζάνα ξεκινάμε και ρίχνουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και το ζωμό κότας σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοβράζει απαλά.
  3. Βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ξαφρίζοντας με κουτάλα για όση ώρα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του ζωμού, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει εντελώς.
  4. Τότε, θα έχουν μείνει λογικά περίπου 600 – 700 ml ζωμού στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα και, μόλις πάρει η σούπα ξανά βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις, αν δεν το χωράει μονομιάς) και χτυπάμε για 1 λεπτό.
  7. Περνάμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι-σήτα, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια, και τον ξαναβάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει.
  8. Προσθέτουμε το λάδι τρούφας, αλατοπιπερώνουμε και ξαναχτυπάμε για 15 δευτερόλεπτα.
  9. Σερβίρουμε σε μικρά ποτήρια και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με κριτσίνια παρμεζάνας που φτιάχνουμε ως εξής: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  10. Σε μια αντικολλητική επιφάνεια ψησίματος ή σε μια λαδόκολλα σχηματίζουμε μικρά, λεπτά ορθογώνια από ψιλοτριμμένη παρμεζάνα.
  11. Ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα.
  12. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκολλάμε τα ιδιότυπα αυτά κριτσίνια από την επιφάνεια ψησίματος.

Μυστικά

*  Σε επιλεγμένα ντελικατέσεν. Κατά την αγορά προσέχουμε το λάδι να έχει κομματάκια τρούφας, που θα του έχουν χαρίσει το πολύτιμο άρωμά τους, και όχι εσάνς. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και ελάχιστο τζίντζερ σε σκόνη. Το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, όμως πολύ γευστικό και πιο οικονομικό.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης