Βελούδινη και απολαυστική!
Μια κρεμώδης, φίνα και θρεπτική κοτόσουπα με ρύζι και καλαμπόκι που μπορούμε να σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο κάλεσμα.
Λεία και βελούδινη, αυτή η κοτόσουπα μοιάζει περισσότερο με κρέμα παρά με την ρουστίκ εκδοχή της που έχουμε συνηθίσει. Ο ζωμός της είναι εμπλουτισμένος με ποικιλία λαχανικών, όπως η μαραθόριζα, το σέλερι, τα μανιτάρια και το καλαμπόκι, τα οποία προσδίδουν επιπλέον βάθος.
Υλικά
Μερίδες: 8
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.800 γρ.
- 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 200 γρ. μαραθόριζα, χοντροκομμένη
- 100 γρ. κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
- 200 γρ. φουντίτσες μπρόκολο
- 100 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, φρέσκα
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 γρ. κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι
- 250 γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
- 300 γρ. ρύζι γλασέ, για σούπα
- 70 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόσουπα κρέμα με ρύζι και καλαμπόκι, ξεκινάμε βάζοντας στη πιο μεγάλη μας κατσαρόλα 7 λίτρα κρύο νερό και το κοτόπουλο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά.
- Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και πετάμε το νερό. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με άλλα 7 λίτρα κρύο νερό, ξαναβάζουμε μέσα το κοτόπουλο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τη μαραθόριζα, το σέλερι, το μπρόκολο και τα μανιτάρια και βράζουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το κοτόπουλο έχει μαλακώσει καλά και μπορούμε να το ξεκοκαλίσουμε.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα ταψί.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά το καλαμπόκι και το ρύζι και βράζουμε τη σούπα για 50 λεπτά.
- Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και μαδάμε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε σε δόσεις στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
πηγή:https://www.gastronomos.gr