Κοτόπουλο ριγανάτο στην κατσαρόλα.
Ένας πανεύκολος και γευστικά εγγυημένος τρόπος να μαγειρέψετε το κοτόπουλο. Σερβίρεται με πλιγούρι λαχανικών.
Για το κοτόπουλο ριγανάτο
- 1-1½ kg κοτόπουλο σε 6 μερίδες
- 2 σκελ. ολόκληρες σκόρδο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 καρότα σε φέτες
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πλιγούρι λαχανικών
- 2 φλ. πλιγούρι
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. αρακά
- 1 lt ζωμό κότας ή νερό ζεστό
- 2 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
Ροδίζουμε καλά το κρέας σε ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο για 7΄- 8΄.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το κρασί και 1 φλ. νερό.
Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει.
Ενδιάμεσα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προς το τέλος του χρόνου βρασμού πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, το φαγητό πρέπει να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του.
Το σερβίρουμε με το πλιγούρι λαχανικών.
Για το πλιγούρι λαχανικών
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το καρότο και τον αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και συμπληρώνουμε το ζεστό ζωμό.
Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, να φουσκώσει το πλιγούρι, αλλά να παραμείνει σπυρωτό. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο και μαϊντανό.
Αφρατεύουμε το πλιγούρι ανακατεύοντάς το με ένα πιρούνι πριν το σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Πηγή:https://www.argiro.gr