Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κότα γεμιστή με ρύζι, σταφίδες και μπαχαρικά

Κότα γεμιστή με ρύζι, σταφίδες και μπαχαρικά, υπέροχο φαγητό για εορταστικά δείπνα.

Υλικά 

Για τη γέμιση

  • 1 κοτόπουλο 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 500 γρ. κολοκύθα κίτρινη σε κομμάτια
  • 1½ φλ. ρύζι νυχάκι
  • 5 στήμονες σαφράν
  • 3 κ.σ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½ πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. ξηρό κρασί
  • 1½ φλ. ζωμό κότας ζεστό
  • 1 πορτοκάλι (χυμό)
  • 1 λεμόνι χυμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα

Για τα μπαχαρικά

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. κύμινο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το σαφράν στον ζεστό ζωμό κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την κοιλιά της κότας κι αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
  • Έπειτα ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμα τους.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 6-7’.
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από την εστία.
  • Γεμίζουμε την κότα και το μείγμα κι όσο περισσέψει το βάζουμε σε μικρό ταψί.
  • Δένουμε τα πόδια να συγκρατήσουμε την γέμιση. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και το το βάζουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Τέλος στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι στο ταψί με τα υλικά.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180 °C για 1 ώρα.
  • Το ταψί στην αρχή θα γεμίσει ζουμάκια αλλά σιγά σιγά θα τα πιει το ρύζι.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να ανακτήσει τα υγρά του.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης