Κότα γεμιστή με ρύζι, σταφίδες και μπαχαρικά, υπέροχο φαγητό για εορταστικά δείπνα.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1 κοτόπουλο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
- 500 γρ. κολοκύθα κίτρινη σε κομμάτια
- 1½ φλ. ρύζι νυχάκι
- 5 στήμονες σαφράν
- 3 κ.σ. σταφίδες ανάμεικτες
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- ½ πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/2 φλ. ξηρό κρασί
- 1½ φλ. ζωμό κότας ζεστό
- 1 πορτοκάλι (χυμό)
- 1 λεμόνι χυμό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Για τα μπαχαρικά
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. κύμινο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το σαφράν στον ζεστό ζωμό κι αφήνουμε στην άκρη.
- Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την κοιλιά της κότας κι αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Έπειτα ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμα τους.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 6-7’.
- Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από την εστία.
- Γεμίζουμε την κότα και το μείγμα κι όσο περισσέψει το βάζουμε σε μικρό ταψί.
- Δένουμε τα πόδια να συγκρατήσουμε την γέμιση. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και το το βάζουμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Τέλος στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι στο ταψί με τα υλικά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180 °C για 1 ώρα.
- Το ταψί στην αρχή θα γεμίσει ζουμάκια αλλά σιγά σιγά θα τα πιει το ρύζι.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να ανακτήσει τα υγρά του.
- Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε
Πηγή: argiro.gr