Δεν μπορείς να αντισταθείς!
Η παραδοσιακή ορεινή συνταγή της πουλάδας, που μαγειρεύεται αργά στη γάστρα, μελώνει και γίνεται λουκούμι, διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια. Στα ζουμιά της βράζει και ρουφάει νοστιμιά το ρύζι, και το πρόβειο γιαούρτι δροσίζει και δίνει πληρότητα στη μπουκιά μας.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 κότα γύρω στα 2 κιλά, καθαρισμένη και ολόκληρη
- 80 γρ. πρόβειο βούτυρο
- 450 γρ. ρύζι για πιλάφι
- 1 λίτρο σπιτικός ζωμός κότας, ζεστός
- 100 γρ. σταφίδα μαύρη
- 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα
- 2 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- πρόβειο γιαούρτι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τη φουρνιστή κότα με ρύζι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε ελαφρά μια γάστρα.
- Αλατίζουμε καλά την κότα, τη βάζουμε στη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, χωρίς να τη σκεπάσουμε με καπάκι, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να βουτυρωθεί καλά. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και ρίχνουμε γύρω από την κότα το περιεχόμενο του τηγανιού.
- Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε τη σταφίδα, το αμύγδαλο και τα μυρώνια και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, με ξεσκέπαστη τη γάστρα.
- Σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι.
πηγή:https://www.gastronomos.gr