Φανταστική συνταγή!
Η τέλεια και εύκολη αλμυρή κολοκυθόπιτα με φέτα και πράσινο κολοκύθι. Φανταστική συνταγή!
Υλικά
- 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 2 καρότα τριμμένα
- 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
- 2 αυγά χτυπημένα
- 400 γραµ. φέτα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄. Ανακατεύουμε τη γέμιση τακτικά.
- Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
- Αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα. Αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας.
- Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα.
- Τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκατοστά.
- Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί.
- Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με τα αλλά 3 φύλλα, τοποθετώντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Ραντίζουμε κάθε φύλλο ανάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.
- Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα με φύλλο.
- Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε σε αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Πηγή: argiro.gr