Κολοκυθοκεφτέδες, εύκολη παραδοσιακή συνταγή.
Οι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες είναι ο τέλειος καλοκαιρινός μεζές. Η συνταγή είναι εύκολη, αρωματική με γεύση που σου μένει αξέχαστη. Δεν τραβάει πολύ αλεύρι το μείγμα ούτε ρουφάει λάδι και δεν βγαίνουν με κολλώδη υφή.
Υλικά
- 4 κολοκύθια μεγάλα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 αυγά χτυπημένα
- 200 γραμ. φέτα σε τρίμματα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Eκτέλεση
- Πρώτα πλένουμε τα κολοκύθια.
- Τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε να ιδρώσουν για 10 λεπτά για τους κολοκυθοκεφτέδες.
- Στύβουμε καλά τα τριμμένα κολοκύθια με τα χέρια ή βάζοντάς τα σε μια πετσέτα.
- Τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά.
- Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα.
- Συνεχίζουμε ρίχνοντας μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού τα έχουμε δοκιμάσει πριν, μιας και αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο-λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει από το κουτάλι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα.
- Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Κάθε φορά που τους ρίχνουμε λίγους-λίγους στο ελαιόλαδο. Προσέχουμε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα.
- Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού.
Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου
- Για να φτιάξεις κολοκυθοκεφτέδες φούρνου χωρίς καθόλου λάδι, πρέπει στο μείγμα να συμπληρώσεις αλεύρι ή φρυγανιά ώστε να σχηματιστεί ζύμη που πλάθεται.
- Όταν φέρουμε το μείγμα στην πυκνότητα που πλάθεται, παίρνουμε μικρή ποσότητα όσο ένα καρύδι το πλάθουμε στρογγυλό και το πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ όπως οι νησιωτικοί κεφτέδες.
- Τους πανάρουμε σε λίγη φρυγανιά ή καλαμποκάλευρο τους τινάζουμε να φύγει το περιττό και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα. Όταν ροδίσουν μετά από περίπου 20’ τους βγάζουμε σε πιατέλα.
- Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες φούρνου ζεστούς η κρύους με κλασικό τζατζίκι ή κρύα σάλτσα ντομάτας.
Πηγή: argiro.gr