Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κλιματική κρίση: Ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο τύπου πλαστικού με ικανότητες βιοδιάσπασης

Ποιο είναι το υλικό;

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το υλικό μας διασπάται ακόμα και χωρίς την παρουσία πρόσθετων μικροβίων»

Έναν νέο τύπο πλαστικού που διαθέτει ικανότητες βιοαποικοδόμησης, δημιούργησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, καθώς η εξάρτησή μας από τα πλαστικά υλικά αποτελεί πλέον ένα καθολικό πρόβλημα. Τη στιγμή που η κλιματική κρίση επηρεάζει την καθημερινότητά μας με κάθε πιθανό τρόπο, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο, δημιούργησε μια βιοδιασπώμενη μορφή θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης (TPU), η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά κοινά προϊόντα. Ουσιαστικά, είναι ένα μαλακό αλλά ανθεκτικό πλαστικό του εμπορίου.

Οι ερευνητές, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο για την ενσωμάτωση βακτηριακών σπόρων στο πλαστικό, με στόχο να μπορεί να διασπάται στο τέλος της «ζωής» του. Σύμφωνα με το περιοδικό «Νature Communications», στο οποίο δημοσιεύτηκε η μελέτη, το νέο υλικό κατασκευάστηκε με βακτηριακά σπόρια ενός στελέχους του Bacillus subtilis που έχει την ικανότητα να διασπά πλαστικά πολυμερή υλικά. Εκθέτοντας τα σπόρια σε αυξανόμενα επίπεδα θερμότητας, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα βακτήρια μπορούσαν να επιβιώσουν στους 135 βαθμούς Κελσίου που απαιτούνται για την ανάμειξη των βακτηριακών σπόρων και της TPU.

Για να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, οι ερευνητές χώρισαν τη μελέτη σε διάφορα στάδια. Αρχικά, επέλεξαν το βακτήριο, το Bacillus subtilis, που είναι ένας τύπος βακτηρίων που έχει συνδεθεί με τη διάσπαση του πλαστικού. Το επόμενο στάδιο, περιλάμβανε τον έλεγχο του ρυθμού αποσύνθεσης του νέου πλαστικού, όπου σε ιδανικές συνθήκες, τα βακτήρια εξαφάνισαν το 90% του πλαστικού μέσα σε πέντε μήνες.

Καθώς η παραγωγή πλαστικών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, οι τρόποι για να περιοριστεί η ποσότητα του πλαστικού που απορρίπτεται στο περιβάλλον, είναι επιτακτική. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το υλικό μας διασπάται ακόμα και χωρίς την παρουσία πρόσθετων μικροβίων», δήλωσε ο Γιον Ποκόρσκι, επιστήμονας πολυμερών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής της μελέτης. «Το πιο πιθανό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε εγκαταστάσεις κομποστοποίησης πλούσιες σε μικρόβια. Έτσι αυτή η ικανότητα αυτοδιάσπασης σε περιβάλλον χωρίς μικρόβια, κάνει την τεχνολογία μας πιο ευέλικτη» εξήγησε.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης