Γευστικό για όλες τις εποχές!
Μην περιμένετε το γλυκό αυτό να γίνει ροζέ και τραγανό όπως του εμπορίου. Θα είναι μαλακό και σκούρο, αλλά… ο υπερθετικός της νοστιμιάς. Το μαχλέπι μπορείτε και να μην το βάλετε, όμως –μεταξύ μας– εσείς θα χάσετε.
Υλικά
- 1½ κιλό κεράσια
- 1½ κιλό ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι, τριμμένο (αν θέλετε)
- χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού κεράσι, πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι, με το ειδικό εργαλείο ή μία προκούλα.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μαχλέπι.
- Αδειάζουμε από πάνω τη ζάχαρη να τα σκεπάσει παντού, ραντίζουμε με το νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να «μείνει» 12 ώρες περίπου.
- Μετά τη βάζουμε στη φωτιά να βράσει το μείγμα μέχρι να δέσει το σιρόπι και σε όλη την επιφάνεια να δημιουργηθούν φουσκάλες.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα, όχι με το καπάκι γιατί θα σχηματιστούν υδρατμοί που θα πέσουν μέσα στο γλυκό.
- Πρέπει να «μείνει» 24 ώρες.
- Τότε βγάζουμε τα κεράσια με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε κατά μέρος.
- Βράζουμε το σιρόπι ακόμα λίγο, γιατί στη διάρκεια του 24ώρου τα κεράσια έχουν αφήσει υγρά.
- Θέλει προσοχή να μην παραβράσει.
- Όταν «δέσει» βάζουμε και τα κεράσια και το χυμό του λεμονιού να πάρουν λίγες βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Οταν γίνει χλιαρό, το βάζουμε το γλυκό του κουταλιού κεράσι στα βαζάκια.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








