πρωινό κέικ
Μαλακό, αρωματικό, τέλειο για τον καφέ μας, αυτό το κομψό κέικ πορτοκαλιού ψήνεται σε ταψί και καλύπτεται με ένα γλάσο με παπαρουνόσπορο.
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 30 x 20 εκ.
Για το κέικ
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 4 μεγάλα αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας + επιπλέον για το βουτύρωμα του σκεύους
- το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 140 ml ξινόγαλα
Για το γλάσο
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 1 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκ
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ ταψιού με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 x 20 ε
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα, τον παπαρουνόσπορο, τη βανίλια και το ξινόγαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
- Ελέγχουμε τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε, κέικ με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο, να κρυώσει.
- Γλάσο
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Στη συνέχεια, τα απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τον παπαρουνόσπορο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 20-30 λεπτά να σταθεί, πριν το κόψουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/