Σκέτη αμαρτία
Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το πλούσιο σοκολατένιο κέικ με καρύδια και πυκνό, αρωματικό γλάσο; Κανείς!
Υλικά
Μερίδες: 10-12
- 250 γρ. (2 κούπες, όχι ξέχειλες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για τη φόρμα
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια + επιπλέον για τη φόρμα
- 200 γρ. κουβερτούρα extra bitter (με 65-72% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 330 ml (1 + 2/3 κούπας) φρέσκο γάλα
- 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη καστανή ανοιχτή
- 40 γρ. (1/3 κούπας) κακάο, κοσκινισμένο
- 2 αυγά
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 200 γρ. καρύδια, κοπανισμένα σε χοντρά κομμάτια
- Για το γλάσο σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα extra bitter με 65-72% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια
- 90 γρ. (1/4 κούπας) γλυκόζη (διάφανο και παχύρρευστο σιρόπι καλαμποκιού που πωλείται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ σοκολάτας με καρύδια και γλάσο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 24 εκ.
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν.
- Μόλις γίνει ένα λείο μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τις ζάχαρες και το ξύσμα και προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα.
- Ρίχνουμε και το αλεύρι μαζί με το κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα (ίσως χρειαστεί και παραπάνω).
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα ξύλινο σουβλάκι ή ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
- Βγάζουμε το κέικ, περιμένουμε μερικά λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Ιδανικά, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Γλάσο σοκολάτας
- Βάζουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να γίνει ένα λαμπερό και λείο σοκολατένιο γλάσο.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λάδι και την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το κέικ (αφού έχει κρυώσει καλά) με το γλάσο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








