Απλό, εύκολο και ζουμερό κέικ
Τέλειο για πρωινό αλλά και για συνοδευτικό του καφέ ή του τσαγιού.
Υλικά
Κομμάτια: 8-10
- 350 γρ. αλεύρι + λίγο ακόμη για τη φόρμα
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για τη φόρμα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 250 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, πλήρες
- 100 ml φρεσκοστυμμένος και σουρωμένος χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ πορτοκαλιού με γιαούρτι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Το μείγμα ίσως να μοιάζει «κομμένο» σε αυτή τη φάση, αλλά σταδιακά, με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών, θα δέσει ξανά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι εναλλάξ με τον χυμό, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε στον κάδο το μείγμα αλευριού, σε τρεις δόσεις, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο.
- Αδειάζουμε εκεί το μείγμα, γεμίζοντας κατά τα τρία τέταρτα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι έτοιμο: Βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει στεγνή και καθαρή, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Ξεφουρνίζουμε.
- Aφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το κέικ με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/