Απολαυστικό!
Ξέμειναν μπανάνες στη φρουτιέρα; Ετοιμάζουμε ένα αεράτο κέικ μπανάνα! Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι περιλαμβάνει και μια μικρή ποσότητα καφέ που ισορροπεί τις γεύσεις και του δίνει χαρακτήρα.
Υλικά
Μερίδες: 10
- 450 γρ. (3 1⁄2 κούπες) αλεύρι μαλακό + επιπλέον για τη φόρμα
- 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
- 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 6 μεγάλες μπανάνες, ώριμες, πολτοποιημένες
- 80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) κρύος καφές φίλτρου, στιγμιαίος ή εσπρέσο (αν δεν θέλουμε να βάλουμε καφέ, βάζουμε χυμό πορτοκαλιού)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ μπανάνα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια βαθιά, στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα ελαφρύ, αέρινο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και τον καφέ ή τον χυμό και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγουν στεγνά και καθαρά. Έχετε υπόψη σας όμως να μην το παραψήσετε και στεγνώσει.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr