To γλυκό με το ιδιαίτερο σιρόπι
Κέικ με ζαχαρούχο ή αλλιώς tres leches, γλυκό με το ιδιαίτερο σιρόπι. Όσο πιο πολύ μείνει στο ψυγείο τόσο πιο ωραίο θα γίνει.
Το tres leches cake είναι ένα διάσημο γλυκό από την κεντρική και νότια Αμερική που αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου. Στην ουσία tres leches σημαίνει τρία γάλατα, τα οποία αποτελούν το πλούσιο σιρόπι του κέικ. Εντυπωσιακό ιδιαίτερο και σιροπιαστό λευκό κέικ που θα σας πάρει το μυαλό!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 1½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
- 1 φλ. ζάχαρη
- 5 αυγά (σε θερμ. δωμ.)
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 1 μικρο λεμόνι (ακέρωτο)
Για το σιρόπι
- 1 συσκ. ζαχαρούχο (400 γραμ.)
- 1 συσκ. εβαπορέ (400 γραμ.)
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος light
- Για το γαρνίρισμα
- 1½ φλ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- Λίγη κανέλα ξύσμα σοκολάτας ή φρούτα
Eκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς στον αέρα για το εύκολο, γρήγορο κέικ με ζαχαρούχο γάλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 34×22 εκατ. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
- Με το κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και με ένα μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2 με 3 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Ένα-ένα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ χειρός κάθε φορά ώστε να πίνει το μείγμα κάθε αυγό που προσθέτουμε.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ χειρός και λίγο-λίγο σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήνουμε το κέικ για 30΄στη μεσαία σχάρα.
- Αφού βγει το παντεσπάνι από το φούρνο όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε με σουβλί ή με ένα πιρούνι ολόγυρα παντού.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20΄.
Σιρόπι γάλακτος
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο, να ενωθούν.
- Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη light κρέμα.
- Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.
- Με αυτό το υγρό μείγμα για κέικ (γαλατένιο σιρόπι) που δημιουργήθηκε, περιχύνουμε το παντεσπάνι σιγά-σιγά μέχρι να το ρουφήξει όλο.
- Αφού κυρώσει τελείως το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
- Το γλυκό θα είναι υγρό και το παντεσπάνι αφράτο και γαλατένιο.
- Σερβίρεται παγωμένο και είναι καλύτερο πάντα την επόμενη ημέρα.
Γαρνίρισμα
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με ένα μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει απαλές κορυφές.
- Την απλώνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
- Το γαρνίρουμε με λίγη κανέλα, ξύσμα σοκολάτας ή φρούτα.
- Παγώνουμε το γλυκό για 1 ή περισσότερες ώρες.
- Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.
Πηγή: argiro.gr