Νηστίσιμο και πεντανόστιμο
Υλικά
Μερίδες: 14-16
- 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού κακουλέ (σποράκια καρδάμωμου), κοπανισμένο στο γουδί ώστε να γίνει σκόνη ή έτοιμο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας μαχλέπι σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
- ελάχιστο αλάτι
- 225 ml ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, διαλυμένη σε 340 ml γάλα αμυγδάλου (ή καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας μας) ή χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο μέχρι να ξανθύνει και ελαφρά κοπανισμένο στο γουδί
Για τη διακόσμηση ή το γλάσο
- Για τη διακόσμηση: 2 κουτ. σούπας αλεύρι για το άλειμμα
- 2 κουτ. σούπας μαυροκούκι
- Ή για το γλάσο: 400 γρ. ζάχαρη άχνη
- 70 ml λικέρ μαστίχας
- μερικά βρώσιμα τριανταφυλλάκια, προαιρετικά (σε μπαχαράδικα και πολλά παντοπωλεία)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ λαδιού με τα αρώματα του τσουρεκιού και γλάσο μαστίχας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψί με διάμετρο 30-32 εκ.
- Κοσκινίζουμε το μετρημένο αλεύρι σε ένα μπολ, μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μείγμα γάλακτος (ή χυμού πορτοκαλιού) και σόδας και το ξύσμα, μέχρι να αναμειχθούν καλά και η ζάχαρη σχεδόν να λιώσει.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και το καβουρδισμένο σουσάμι και χτυπάμε ελάχιστα, ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψί.
- Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο μαστίχας, απλώς ανακατεύουμε τις 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι με λίγο νερό, ώστε να φτιάξουμε ένα πυκνόρρευστο μείγμα σαν γλάσο και με αυτό αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια του μείγματος.
- Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο.
- Αν επιλέξουμε το γλάσο μαστίχας, προσπερνάμε αυτή τη διαδικασία. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (αν ψήσουμε στο ταψί) ή για 1 ώρα (αν ψήσουμε στη φόρμα του κέικ).
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ για 10 λεπτά μέσα στο σκεύος του.
- Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Γλάσο μαστίχας
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την άχνη με το λικέρ μαστίχας, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, πυκνόρρευστο μείγμα.
- Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, διακοσμούμε με τα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/