Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κέικ λαδιού με τα αρώματα του τσουρεκιού και γλάσο μαστίχας

Νηστίσιμο και πεντανόστιμο

Υλικά

Μερίδες: 14-16

  •  520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
  •  20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  1/4 κουτ. γλυκού κακουλέ (σποράκια καρδάμωμου), κοπανισμένο στο γουδί ώστε να γίνει σκόνη ή έτοιμο, τριμμένο
  •  1 κουτ. σούπας μαχλέπι σε σκόνη
  •  2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  225 ml ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  1/2 κοφτό κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, διαλυμένη σε 340 ml γάλα αμυγδάλου (ή καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας μας) ή χυμό πορτοκαλιού
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •   2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο μέχρι να ξανθύνει και ελαφρά κοπανισμένο στο γουδί

Για τη διακόσμηση ή το γλάσο

  •  Για τη διακόσμηση: 2 κουτ. σούπας αλεύρι για το άλειμμα
  •  2 κουτ. σούπας μαυροκούκι
  •  Ή για το γλάσο: 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  70 ml λικέρ μαστίχας
  •  μερικά βρώσιμα τριανταφυλλάκια, προαιρετικά (σε μπαχαράδικα και πολλά παντοπωλεία)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ λαδιού με τα αρώματα του τσουρεκιού και γλάσο μαστίχας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψί με διάμετρο 30-32 εκ.
  3. Κοσκινίζουμε το μετρημένο αλεύρι σε ένα μπολ, μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
  4. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μείγμα γάλακτος (ή χυμού πορτοκαλιού) και σόδας και το ξύσμα, μέχρι να αναμειχθούν καλά και η ζάχαρη σχεδόν να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και το καβουρδισμένο σουσάμι και χτυπάμε ελάχιστα, ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψί.
  8. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο μαστίχας, απλώς ανακατεύουμε τις 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι με λίγο νερό, ώστε να φτιάξουμε ένα πυκνόρρευστο μείγμα σαν γλάσο και με αυτό αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια του μείγματος.
  9. Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο.
  10. Αν επιλέξουμε το γλάσο μαστίχας, προσπερνάμε αυτή τη διαδικασία. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (αν ψήσουμε στο ταψί) ή για 1 ώρα (αν ψήσουμε στη φόρμα του κέικ).
  11. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ για 10 λεπτά μέσα στο σκεύος του.
  12. Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  13. Γλάσο μαστίχας
  14. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την άχνη με το λικέρ μαστίχας, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, πυκνόρρευστο μείγμα.
  15. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο, διακοσμούμε με τα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης