Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κέικ λαδιού, δίχρωμο, με σοκολάτα και πορτοκάλι

Από καθημερινό κολατσιό μέχρι γενέθλια τούρτα

Ένα κέικ και ένα απλό σοκολατένιο γλάσο πορτοκαλιού συνδυάζονται σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές εκδοχές: είτε ως κέικ με γλάσο σοκολάτας, είτε ως διώροφη τούρτα με κρέμα σοκολάτας στη μέση και γλάσο στην επιφάνεια, είτε ως σιροπιαστό κέικ-σοκολατόπιτα. Η σεφ προτείνει να πειραματιστούμε με τις διαφορετικές υφές που αποκτά η σάλτσα, ανάλογα με τη θερμοκρασία της, για να μεταμορφώσουμε ένα τυπικό κέικ σε τρία διαφορετικά, θαυμαστά γλυκίσματα για κάθε περίσταση, από καθημερινό κολατσιό μέχρι γενέθλια τούρτα, και μάλιστα όλα τους

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  •  520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
  •  20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  225 ml ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
  •  200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι
  •  1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, διαλυμένη σε 340 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  •  100 γρ. σκόνη κακάο

Για το σοκολατένιο γλάσο με πορτοκάλι

  •  200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
  •  150 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, σουρωμένος
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι + λίγο για το πασπάλισμα
  •  20 ml λικέρ πορτοκάλι (π.χ. Grand Marnier)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε δίχρωμο κέικ λαδιού με σοκολάτα και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
  4. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν.
  5. Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, τα ξύσματα και το μείγμα χυμού-σόδας (το ανακατεύουμε την τελευταία στιγμή σε ένα ποτήρι που κρατάμε πάνω από το μπολ, γιατί θα ξεχειλίσει).
  6. Χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα λείο, πυκνό μείγμα.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ίσα να ενσωματωθεί.
  8. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε εκεί το κακάο και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  9. Αδειάζουμε τα μείγματα εναλλάξ στη φόρμα (ή στο ταψί), αφήνοντας να σχηματίσουν «νερά», χωρίς να τα ανακατεύουμε.
  10. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (αν ψήσουμε στο ταψί) ή για 1 ώρα (αν ψήσουμε στη φόρμα).
  11. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο σκεύος του.
  12. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  1. Χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα λείο, πυκνό μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ίσα να ενσωματωθεί.
  3. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε εκεί το κακάο και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  4. Αδειάζουμε τα μείγματα εναλλάξ στη φόρμα (ή στο ταψί), αφήνοντας να σχηματίσουν «νερά», χωρίς να τα ανακατεύουμε.
  5. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (αν ψήσουμε στο ταψί) ή για 1 ώρα (αν ψήσουμε στη φόρμα).
  6. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο σκεύος του.
  7. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης