Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κέικ gingerbread με γλάσο σοκολάτας

 Γιορτινό και μπαχαράτο κέικ 

Ένα σούπερ λαχταριστό, γιορτινό και μπαχαράτο κέικ με τα αρώματα του gingerbread, μαλακό και αφράτο, χάρη στο Lurpak! Το σερβίρουμε με ένα απολαυστικό γλάσο σοκολάτας.

Υλικά

Μερίδες: 10

Για το κέικ gingerbread

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  •  1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  •  1½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  160 ml μελάσα
  •  180 ml χλιαρό νερό
  •  110 γρ. βούτυρο Lurpak®, ανάλατο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για
  • τη φόρμα
  •  70 γρ. καστανή ζάχαρη
  •  1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το γλάσο
  •  2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak®, ανάλατο
  •  60 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, χοντροκομμένη
  •  60 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
  •  2 κουτ. σούπας βραστό νερό

Διαδικασία

Κέικ gingerbread

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C (με αέρα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και όλα τα μπαχαρικά και κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, διαλύουμε τη μελάσα σε χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  4. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό, σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μαλακό και κρεμώδες.
  5. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό, καθαρίζοντας ενδιαμέσως τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα και σπρώχνοντας προς τα κάτω τα υπολείμματα βουτύρου, ώστε να χτυπηθεί και να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια. Καθαρίζουμε ξανά τα τοιχώματα και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  7. Χαμηλώνουμε κι άλλο το μίξερ και ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το μείγμα της μελάσας, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα. Στο τέλος, το μείγμα θα είναι αρκετά υδαρές.
  8. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και το ξεφορμάρουμε.
  9. Γλάσο
  10. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. 
  11. Προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  12. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα μαχαίρι στο κέντρο – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
  13. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν βγει πολύ νερουλό, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη, ενώ αν είναι πολύ πυκνό, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
  14. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.
  15. Μπορούμε να πασπαλίσουμε από πάνω ξηρούς καρπούς ή βρώσιμα διακοσμητικά π.χ. τρούφα, πολύχρωμα κας κας, καραμελάκια
  16. τύπου smarties κ.ά

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης