Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κέικ φρούτου (με φρούτα από γλυκά κουταλιού)

Από γλυκά στο ντουλάπι μας

«Πόσες φορές “χρονίζει” κάποιο γλυκό του κουταλιού στο βάζο χωρίς να το εξαντλούμε όλο;» αναρωτιέται η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, ιδρύτρια του πετυχημένου blog «Γαστρονομικός περίπλους» (cretangastronomy.gr) και μας δίνει μια έξυπνη και νόστιμη λύση, σπιτική, απλή και κλασική. «Μια ωραία ιδέα είναι να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες παρασκευές, και τούτο το κέικ είναι μια καλή πρόταση! Είναι ένα κέικ με υλικά “εκ των ενόντων”, δηλαδή με αυτά που σχεδόν πάντα έχουμε στο σπίτι».

  •  1 φλιτζ. τσαγιού (χωρητικότητας 250 ml) γλυκά του κουταλιού της αρεσκείας μας από διάφορα είδη, π.χ. φλούδα πορτοκάλι, νεράντζι, περγαμόντο, γλυκό κυδώνι, μήλο, αχλάδι, κεράσι ή άλλα, σε όποιον συνδυασμό μάς αρέσει
  •  420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα και για τα γλυκά κουταλιού
  •  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (4 κουτ. γλυκού)
  •  100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας (ή ανάμεικτοι ξηροί καρποί, χοντροσπασμένοι)
  •  3 αυγά μεγάλου μεγέθους, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  •  250 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για τη φόρμα
  •  220 γρ. ζάχαρη
  •  125 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, ή φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  •  ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για το Κέικ φρούτου (με φρούτα από γλυκά κουταλιού), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
  2. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (ή μια στρογγυλή διαμέτρου 25-26 εκ.) και την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά.
  3. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα γλυκά κουταλιού από το σιρόπι τους και τα ψιλοκόβουμε.
  4. Τα ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας αλεύρι για να καλυφθούν καλά και τα κοσκινίζουμε σχολαστικά σε ψιλή σήτα, για να απομακρύνουμε εντελώς την περίσσεια.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις σταγόνες κουβερτούρας (ή τους ξηρούς καρπούς). Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να φτιάξουμε μαρέγκα με σφιχτές κορυφές. Την αφήνουμε κατά μέρος.
  7. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (χωρίς να καθαρίσουμε τα χτυπητήρια) το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τους κρόκους.
  8. Προσθέτουμε τα γλυκά του κουταλιού και το γάλα (ή τον χυμό πορτοκαλιού) και χτυπάμε ελαφρά, μέχρι να αναμειχθούν. Σταματάμε το μίξερ.
  9. Προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δόσεις εναλλάξ με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, αλλά να μη χάσει τον όγκο του.
  10. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά.
  11. Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ή σκόνη κακάο και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης