Αφράτο και λαχταριστό
Αυτό το κέικ μπορεί να γίνει το ιδανικό πιάτο στο τέλος ενός οικογενειακού γεύματος.
Υλικά
- 300 γρ. βούτυρο Lurpak
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 6 κρόκοι αβγών
- 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. φουντούκια, τριμμένα σε σκόνη
- 6 ασπράδια αβγών
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
- 150 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αποφλοιωμένα φουντούκια ή αποφλοιωμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου αφρατέψει το μείγμα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και τη σκόνη φουντουκιού. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Το αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, στον αέρα, για 35-40 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με καραμελωμένα φουντούκια.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά για να φτιάξουμε μία ξερή καραμέλα. Όταν κάψει το τηγάνι, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και η καραμέλα πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
TIP: Για υπέροχη μαρέγκα
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μεσαία ταχύτητα με μια μικρή ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης, ώστε να «δέσει» η μαρέγκα και να μην «κόψει».
Πηγή: steliosparliaros.gr