Δε θα το πιστεύεις αν δεν το δοκιμάσεις
Μια συνταγή της Αργυρώς για κέικ χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ, δε θα το πιστεύεις αν δεν το δοκιμάσεις. Με υλικά που έχεις τώρα στο σπίτι σου και χωρίς μίξερ φτιάξε το κέικ που θα σε ξετρελάνει!
Υλικά
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
- 1½ κουτ. σούπας ξίδι
- 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. σόδα
- 1 φλ. νερό
- 1/2 φλ. κακάο
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)
- Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
- 1 /2 φλ. ζάχαρη
- 3 κ.σ κακάο
- 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
- 1/4 φλ. νερό
Εκτέλεση
Αρχικά βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και 6 ατομικά φορμάκια μίας χρήσεως. Έτσι θα έχουμε ένα μακρόστενο ολόκληρο κέικ & 6 ατομικά κέικ. Έπειτα βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά! Προσθέτουμε το νερό και έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
Αν θέλετε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας ψιλοκόψτε την και προσθέστε την στο μείγμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
Έπειτα ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Στη συνέχεια ελέγχουμε εάν ψήθηκε το κέικ μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα ή γλάσο σοκολάτας.
Μυστικά επιτυχίας
- Αν θέλετε μεγάλο στρογγυλό κέικ, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 °C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά.
- Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του. Πρέπει το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από ζύμη.
Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο από το μείγμα για κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος. - Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί.
Κι αυτό, γιατί δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο. - Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
Νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
- Βάζουμε το κακάο, την ζάχαρη, το νερό και το φυτικό βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύ σιρόπι.
- Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά.
- Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.
- Αφήστε το γλάσο λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το vegan cake.
- Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται.
- Αυτή η συνταγή για κέικ χωρίς αυγά και χωρίς μίξερ θα σας γίνει καθημερινή συνήθεια.
Πηγή: argiro.gr