Ιδανικό φαγητό για μεταφορά
Κρύα, βγαλμένα από το ταπεράκι τους, τα κεφτεδάκια είναι μεζές ταμάμ για πικνίκ, από παλαιοτάτων χρόνων.
Η σεφ δίνει μια σημαντική συμβουλή οικονομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης: «Το λάδι στο οποίο τηγανίσαμε τα κεφτεδάκια δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για άλλη συνταγή, είναι κατάλληλο μόνο για ανακύκλωση. Ωστόσο για το τηγάνισμα τους μπορούμε να βάλουμε ένα ήδη χρησιμοποιημένο λάδι, π.χ. από πατάτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, πιπεριές ή άλλο τρόφιμο χωρίς ιδιαίτερη φυσική μυρωδιά ή χωρίς αυγά ή μπαχαρικά».
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1.000 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από λάπα
- 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 αυγά
- 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή πάνκο
- 15 γρ. (περίπου 1/2 μάτσο ή δισκάκι) μαϊντανός, χοντροκομμένος
- 15 γρ. (περίπου 1/2 μάτσο ή δισκάκι) δυόσμος, χοντροκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 100 ml ελαιόλαδο + μπόλικο επιπλέον, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα κεφτεδάκια βάζουμε στον πολυκόφτη το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μετρημένο ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν μια πυκνή πάστα.
- Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, προσθέτουμε την πάστα που φτιάξαμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Πλάθουμε με το μείγμα κεφτέδες βάρους περίπου 30 γρ.
- Τηγανίζουμε πρώτα έναν και τον δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειαστεί να διορθώσουμε στο μείγμα το αλατοπίπερο.
- Τους τηγανίζουμε σε δόσεις για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr







