Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καθαρά Δευτέρα: στον Πειραιά βρίσκουμε τον καλύτερο χαλβά!

Κοσμίδης – Γαβρίλης, ο χαλβάς Δραπετσώνας

Όταν μιλάμε για χαλβά, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στη Δραπετσώνα. Και όταν λέμε Δραπετσώνα, σκεφτόμαστε τον χαλβά. Δεν είναι τυχαίο. Δεκάδες χαλβαδοποιίες άνοιξαν εκεί πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που έφεραν μαζί τους την τέχνη του παραδοσιακού χειροποίητου γλυκού. Ένα από αυτά ήταν το εργαστήριο του Κώστα Μεζαρντάσογλου, που ιδρύθηκε το 1924 και το οποίο αργότερα ανέλαβαν ο γιος του, Γιώργος, και ο Ευμόρφιος Κοσμίδης. Όταν ο τελευταίος πήρε σύνταξη και αποσύρθηκε, τη θέση του πήρε ο Νικόλαος Γαβρίλης. Σήμερα, στο εργαστήριο που λειτουργεί με την επωνυμία Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη, ο κ. Γαβρίλης και η ομάδα του συνεχίζουν την παράδοση, ζυμώνοντας τον μαστιχωτό χαλβά με το χέρι σε μπακιρένια καζάνια. Είναι ο τελευταίος μάστορας στη Δραπετσώνα που επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής. Αξίζει να πάτε κατευθείαν στην πηγή για να προμηθευτείτε σε μεγάλα κομμάτια τον κλασικό χαλβά τους: σκέτο, με αμύγδαλο ή με κακάο. Είναι αριστουργήματα της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, γι’ αυτό και κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα σχηματίζεται ατελείωτη ουρά έξω από το μαγαζί.

Αγ. Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, T/ 210-57.38.502, 697-68.97.624

Βασ. Γεωργίου Α’ (πλάι Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά), Πειραιάς

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης