Απίθανο και νόστιμο!
Ένα απίθανα μυρωδάτο vegan κάρι, με κουνουπίδι, ξηρούς καρπούς, άφθονα μυρωδικά και γάλα καρύδας. Το συνοδεύουμε με ένα αφράτο ρύζι.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, χωρισμένο στα μπουκετάκια του (το κοτσάνι καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 πιπερίτσα τσίλι (ή όση αντέχουμε), ψιλοκομμένη
- 1½-3 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη (ανάλογα με τα γούστα μας)
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 5 κλωστίτσες κρόκος Κοζάνης
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 150 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, χτυπημένα στον πολυκόφτη
- 400 ml γάλα καρύδας
- 70 γρ. κάσιους (ή φουντούκια ή αμύγδαλα)
- 250 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μπόλικα φύλλα κόλιανδρου (ή δυόσμου), ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κάρι κουνουπιδιού με γάλα καρύδας και κάσιους, κάνουμε ως εξής: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπερίτσα τσίλι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματά τους, και ρίχνουμε τα ντοματάκια, το γάλα καρύδας και τα κάσιους (ή τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα).
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε) και το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε όσο ζωμό (ή νερό) χρειάζεται ώστε να έχουμε μια δεμένη, κρεμώδη σάλτσα.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι αλλά να μη διαλύεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον κόλιανδρο ή τον δυόσμο και σερβίρουμε το κάρι κουνουπιδιού, συνοδεύοντας με ρύζι μπασμάτι.
πηγή:https://www.gastronomos.gr