Υλικά:
- 1/2 φλ. καλαμποκέλαιο ή λάδι καρύδας
- 1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο για το ποπ κορν
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο για το καραμελωμένο σιρόπι
- 1/2 φλ. καλαμποκέλαιο για το τελικό σχήμα
- 1 φλ. ξηρά ποπ κορν
- 1 κουταλιά τσαγιού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε τα 3/4 του φλιτζανιού καλαμποκέλαιο ή λάδι καρύδας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ποπ κορν και καλύψτε την κατσαρόλα. Ανακινείτε την κατσαρόλα σε καντήλι ώστε όλα τα κόκκαλα να παγιδεύονται μετά το πέσιμο.
- Όταν το ποπ κορν αρχίζει να σφίγγει τις ανατροπές, ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα κόκκαλα.
- Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε τα 3/4 του φλιτζανιού καλαμποκέλαιο για το καραμελωμένο σιρόπι. Προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Αφού η καραμέλα είναι έτοιμη, απενεργοποιήστε τη φωτιά και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο για να αραιώσετε την καραμέλα.
- Βάλτε το ποπ κορν σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε πάνω το καραμελωμένο σιρόπι. Ανακατέψτε καλά, ώστε όλα τα κομμάτια να είναι καλυμμένα με το γλυκό σιρόπι.
- Σερβίρετε τα καραμελωμένα ποπ κορν σε μεγάλο μπολ και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο προτού τα απολαύσετε. Καλή απόλαυση!