Παραδοσιακή καπαροσαλάτα Σίφνου, μία μοναδική συνταγή από τη Σίφνο.
Η καπαροσαλάτα Σίφνου θα σας θυμίσει τσάτνεϋ μιας και η γλυκόξινη γεύση της είναι χαρακτηριστική.
Υλικά
- 2 φλ. κάπαρη αποξηραμένη Σίφνου
- 1 σκελ. σκόρδο
- 2 kg ξερά κρεμμύδια
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 δαφνόφυλλο αποξηραμένο
- 1 φλ. γλυκό λιαστό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεματάμε πρώτα την αποξηραμένη κάπαρη σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει.
- Αλλάζουμε το νερό και 3 φορές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
- Το κάθε ζεμάτισμα της κάππαρης στο βραστό νερό διαρκεί πάντα για 3-4΄.
- Βάζουμε την αποξηραμένη κάπαρη σε λεκάνη με κρύο νερό από 24 ώρες έως και δύο 24ωρα και αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
- Θα δείτε ότι μετά το ξεπίκρισμα και το μούλιασμα η κάπαρη έχει φουσκώσει κι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού ξεπικρίσει, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες.
- Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά από 2-3΄ σε μέτρια προς χαμηλή.
- Αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15′ να μαλακώσουν και να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα, χωρίς να μαυρίσουν γιατί τότε θα πικρίζει η καπαροσαλάτα.
- Προσθέτουμε τη στεγνή κάπαρη, ανακατεύουμε για 2-3′ να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το ξύδι.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι τελείως και προσθέτουμε το γλυκό λιαστό κρασί Σίφνου, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε την καπαροσαλάτα Σίφνου να σιγομαγειρευτεί για περίπου 50′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να φύγουν τα υγρά της.
- Στο τέλος θα μοιάζει σαν σάλτσα από στιφάδο, πυκνή και δεμένη με λίγο λάδι.
- Τη σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί ή κρύα από το ψυγείο, αλείφοντάς τη πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
- Διατηρείται για μήνες σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Πηγή: argiro.gr