Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καπαροσαλάτα Σίφνου

Παραδοσιακή καπαροσαλάτα Σίφνου, μία μοναδική συνταγή από τη Σίφνο.

Η καπαροσαλάτα Σίφνου θα σας θυμίσει τσάτνεϋ μιας και η γλυκόξινη γεύση της είναι χαρακτηριστική.

Υλικά

  • 2 φλ. κάπαρη αποξηραμένη Σίφνου
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 kg ξερά κρεμμύδια
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο αποξηραμένο
  • 1 φλ. γλυκό λιαστό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεματάμε πρώτα την αποξηραμένη κάπαρη σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει.
  • Αλλάζουμε το νερό και 3 φορές και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
  • Το κάθε ζεμάτισμα της κάππαρης στο βραστό νερό διαρκεί πάντα για 3-4΄.
  • Βάζουμε την αποξηραμένη κάπαρη σε λεκάνη με κρύο νερό από 24 ώρες έως και δύο 24ωρα και αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
  • Θα δείτε ότι μετά το ξεπίκρισμα και το μούλιασμα η κάπαρη έχει φουσκώσει κι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού ξεπικρίσει, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  • Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες.
  • Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά από 2-3΄ σε μέτρια προς χαμηλή.
  • Αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15′ να μαλακώσουν και να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα, χωρίς να μαυρίσουν γιατί τότε θα πικρίζει η καπαροσαλάτα.
  • Προσθέτουμε τη στεγνή κάπαρη, ανακατεύουμε για 2-3′ να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το ξύδι.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι τελείως και προσθέτουμε το γλυκό λιαστό κρασί Σίφνου, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε την καπαροσαλάτα Σίφνου να σιγομαγειρευτεί για περίπου 50′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να φύγουν τα υγρά της.
  • Στο τέλος θα μοιάζει σαν σάλτσα από στιφάδο, πυκνή και δεμένη με λίγο λάδι.
  • Τη σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί ή κρύα από το ψυγείο, αλείφοντάς τη πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
  • Διατηρείται για μήνες σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης