Πλούσιο γεύμα!
Ένας διαφορετικός καγιανάς, πλούσιος και μερακλίδικος. Τον φτιάχνουμε με σύγλινο και ξινομυζήθρα και βγάζουμε απ’ το ψυγείο παγωμένη μπίρα.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα αυγά
- 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 200 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κύβους
- 2 μέτριες ντομάτες
- 150 γρ. ξινομυζήθρα, κομματιασμένη με το πιρούνι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 80 ml ελαιολαδο
- λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή λίγος ξερός δυόσμος, τριμμένος
Διαδικασία
- Για τα καγιανά με σύγλινο και ξινομυζήθρα ξεκινάμε και κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις «στύβουμε» ελαφρώς με το χέρι ώστε να απομακρύνουμε τα πιο πολλά σπόρια.
- Τις κόβουμε σε μικρά καρέ.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το σύγλινο και το κρεμμυδάκι, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το πρώτο και να μαραθεί κάπως το δεύτερο, για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί μέρος από τα υγρά που θα βγάλουν.
- Χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθούν χωρίς όμως να σφίξουν και να γίνουν σαν ομελέτα.
- Ο καγιανάς πρέπει να είναι ζουμερός.
- Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και το δυόσμο, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, προσθέτουμε πιπέρι και, αν χρειαστεί, και αλάτι, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με
- Παξιμάδι ή ψωμί της αρεσκείας μας και, αν θέλουμε, με μια βραστή σαλάτα με αλμυρίκια σερβιρισμένη με λαδόξιδο και χοντρό αλάτι.
πηγή:https://www.gastronomos.gr