Σπιτικά Bagels: Είτε αλμυρά είτε γλυκά είναι το ίδιο εντυπωσιακά
Τα Βagels έχουν γίνει αρκετά διάσημα τόσο στις αλμυρές όσο και στις γλυκές εκδοχές τους. Η παρακάτω συνταγή είναι από τις πιο εύκολες για σπιτικά Bagels που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά για 8 τεμάχια:
- 500 γραμμάρια αλεύρι Λήμνου (κάτι παραπάνω για το ζύμωμα)
- 1 ½ κουταλιά της σούπας μαγιά ξηρή
- Μιάμιση κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Ελαιόλαδο για την επάλειψη
Εκτέλεση
Βάλτε το μισό νερό σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη μαζί με τη μαγιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι, κάντε με το χέρι σας μια τρύπα στη μέση και ρίξτε τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώστε ρίχνοντας αλεύρι στο υγρό μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει μια υγρή και λεία ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε το με μεμβράνη για περίπου μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν ξεφουσκώστε τη ζύμη πατώντας τη με τα δάχτυλά σας και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Χωρίστε τη ζύμη σε οκτώ ίσα μέρη. Πλάστε το κάθε μέρος σε μπαλάκι και πιέστε με τις παλάμες σαν να φτιάχνετε μπιφτέκια. Αλευρώστε δύο δάχτυλά σας και περάστε τα στο κέντρο της ζύμης, ώστε να ανοίξετε μια τρύπα αρκετά μεγάλη, υπολογίστε ότι αυτή θα κλείσει με το φούσκωμα του ψησίματος. Τοποθετήστε τα μπάγκελς σε μια λαδόκολλα και σκεπάστε τα με μια πετσέτα. Αφήστε τα για 10 λεπτά να φουσκώσουν και προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό να βράσει. Μόλις βράσει, ρίξτε μέσα 2-3 μπάγκελς και με μια κουτάλα κατεβάστε τα στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις ανεβούν στην επιφάνεια, γυρίστε τα από την άλλη πλευρά και ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα μεταφέρετέ τα σε λαδωμένο ταψί. Ψήστε τα για 20 λεπτά στη μεσαία σχάρα στον φούρνο και κρυώστε τα σε σχάρα για να μην πανιάσουν και είναι έτοιμα!