Tί σχέση έχουν;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 30 ετών έχει περιοδοντική νόσο. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι εκτίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία στρεσογόνων παραγόντων και οι διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές που προκαλούνται από το στρες αποτελούν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η περιοδοντική νόσος και το άγχος είναι στενά συνδεδεμένα θέματα που απειλούν τη σύγχρονη υγεία μας. Με άλλα λόγια, η υγιής στοματική υγιεινή και η κατάλληλη στοματική φροντίδα είναι σημαντικές για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Το στρες πυροδοτεί την περιοδοντική νόσο;
Η περιοδοντική νόσος είναι ένα σύνολο φλεγμονωδών καταστάσεων που επηρεάζουν τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια. Προκαλείται από την ανοσολογική αντίδραση των τοξινών και των ενζύμων που παράγονται από τα βακτήρια στην οδοντική πλάκα. Είναι μια τρομερή ασθένεια, στην οποία θα μπορούσατε ενδεχομένως να καταλήξετε με χαλαρά ούλα και καταρροή δοντιών. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αφαιρέσουμε την πλάκα βουρτσίζοντας τα δόντια μας, να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω μιας υγιεινής διατροφής και γενικά να επιμείνουμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, όταν εκτίθεστε σε ψυχικό στρες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί και γίνεστε πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες.
Σε μια μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του στρες, τα άτομα με στρες έδειξαν μεγαλύτερο βάθος ανίχνευσης. (PD: βάθος περιοδοντικών θυλάκων στη στοματική κοιλότητα.) Αποδεικνύεται ότι όσο περισσότερο στρεσάρουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε περιοδοντική νόσο. Η ψυχική φροντίδα είναι ταυτόχρονα σημαντική με την καθημερινή στοματική φροντίδα για τη βελτίωση της ανοσίας και την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.
Σωστή Στοματική Φροντίδα & Υγεία
Η «αυτο-αποτελεσματικότητα» είναι η ικανότητά μας να εκτελούμε προγράμματα δράσης που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων. Στον τομέα της οδοντιατρικής, όσο υψηλότερη είναι η αυτοαποτελεσματικότητα στη στοματική φροντίδα, τόσο πιο υγιής παραμένει η στοματική κοιλότητα και τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος περιοδοντικής νόσου. Γενικά, η στοματική φροντίδα υποδηλώνει το βούρτσισμα των δοντιών μας καθημερινά και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο. Η διατήρηση της συνολικής σωματικής και ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη για την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου και την τήρηση της υγιούς στοματικής υγιεινής. Επομένως, εκτός από τη γενική στοματική μας φροντίδα, τα ισορροπημένα διατροφικά γεύματα και οι προληπτικές πρακτικές ανακούφισης από το στρες είναι εξίσου σημαντικά.
Η κατάσταση της στοματικής μας κοιλότητας, η φυσική κατάσταση του σώματος και του νου μας εμπλέκονται σημαντικά στην περιοδοντική νόσο. Όσον αφορά τη στοματική φροντίδα, η συνειδητοποίηση στην προσπάθεια να φροντίσουμε σωστά τα δόντια μας, βελτιώνει την αυτό-αποτελεσματικότητά μας. Είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε την στοματική σας υγεία, οπότε προσπαθήστε να το κάνετε συνήθεια.
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή!;
Η στοματική υγιεινή δεν αναφέρεται απαραίτητα στη μοναδική πράξη του βουρτσίσματος των δοντιών σας. Το άγχος είναι επίσης σημαντικό για την κακοσμία του στόματος. Όταν ένα άτομο αισθάνεται άγχος και τα συμπαθητικά του νεύρα ενεργοποιούνται, παράγεται γλοιώδες και πολύ παχύρρευστο σάλιο. Αυτό κάνει το στόμα ξηρό, που προκαλεί κακοσμία. Οι ερευνητές μέτρησαν τις ουσίες της κακής αναπνοής σε φοιτητές. Συγκρίνοντας τις στοματικές συνθήκες των μαθητών πριν και μετά από μια εξέταση, διαπιστώθηκε ότι αυτές οι ουσίες κακής αναπνοής ήταν σημαντικά περισσότερες την ημέρα της εξέτασης. Η νευρικότητα και το άγχος της εξέτασης επηρέασαν την παραγωγή σάλιου στο στόμα και αυτά τα στοιχεία αύξησαν την πιθανότητα κακής αναπνοής. Όταν αισθάνεστε νευρικοί ή ανήσυχοι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε χειρότερη αναπνοή από το συνηθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση,
Υγιή δόντια, ευτυχισμένη ζωή!
Οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο είναι ιδιαίτερα συχνοί στους ηλικιωμένους. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι οι ηλικιωμένοι υφίστανται έντονο στρες από επαναλαμβανόμενα γεγονότα της ζωής (εγκυμοσύνη, θάνατος στην οικογένεια κ.λπ.). Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται φυσικά με την ηλικία, και κατά συνέπεια, καθίσταται απαραίτητη πιο σκόπιμη στοματική φροντίδα. Ωστόσο, για να διατηρηθεί η πτώση όσο το δυνατόν πιο ήπια και να αποτραπεί η περιοδοντική νόσος, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια προληπτική συνήθεια που εστιάζει στην ψυχική φροντίδα. Πάνω από όλα, είναι μεγάλη χαρά να μπορείς να τρως νόστιμα φαγητά που αγαπάς, όσο χρονών κι αν είσαι. Το άγχος οδηγεί σε περιοδοντική νόσο, η οποία περιορίζει το τι μπορείτε να φάτε, οδηγώντας σε περαιτέρω άγχος. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, προσπαθήστε να μην πέσετε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και ας διατηρήσουμε έναν τρόπο ζωής που εστιάζει στη στοματική σας υγεία.
Image by wayhomestudio on Freepik