Για να βάλεις σε τάξη τα υπάρχοντά σου, πρέπει να μάθεις να τα αγαπάς
Εάν έχεις κάνει έστω και μία μικρή έρευνα σχετικά με τις σκανδιναβικές μεθόδους διακόσμησης/οργάνωσης, αλλά και τις αρχές τους, τότε θα έχεις καταλάβει ότι οι λέξεις «απλότητα» και «λειτουργικότητα», πρωταγωνιστούν. Το γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί φημίζονται για το μοντέλο ζωής τους, δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς η προσέγγιση τους σε ό,τι αφορά στην τάξη και στην ισορροπία, φαίνεται πως κρύβει «χρυσά» μυστικά. Η νοοτροπία «less is more», η αρχή «lagom», καθώς και το «hygge», μπορούν να μας δώσουν πολλά μαθήματα για την οργάνωση του σπιτιού και της ζωής μας.
Τώρα, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για μια παράξενα αναζωογονητική μέθοδο που ακολουθούν οι λαοί του βορρά, μια μέθοδο που μπορεί να βάλει σε τάξη το σπίτι και τη ζωή σου, σε χρόνο dt. Ο λόγος για το «Döstädning», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «το καθάρισμα του θανάτου». Και πριν ξεκινήσεις να απορείς, θα σου πούμε ότι ο όρος διαδόθηκε από τη Σουηδή συγγραφέα, Μαργαρέτα Μάγκνουσον, και το βιβλίο της «The Gentle Art Of Swedish Death Cleaning». Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η μέθοδος δεν έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή στον θάνατο, αλλά να γιορτάσει τη ζωή.
Η λέξη «Döstädning» αποτελείται από τη λέξη «dö» (θάνατος) και τη λέξη «städning» (καθάρισμα). Ουσιαστικά, προωθεί έναν εύκολο τρόπο για τους ανθρώπους να καθαρίσουν τα σπίτια τους και να οργανώσουν τα υπάρχοντά τους, με την ελπίδα ότι οι οικογένειές τους δεν θα επιβαρυνθούν υπερβολικά από τα υπάρχοντά τους εάν ή μόλις φύγουν από τη ζωή. Ναι, μπορεί να ακούγεται μακάβριο, αλλά οι Σουηδοί είναι ιδιαίτερα πρακτικοί.
Πίσω από την πρακτική «Döstädning», κρύβεται, όμως, και μια ακόμα ιδέα. Η ιδέα του ότι πρέπει να μάθεις να αγαπάς τα υπάρχοντά σου, τα αντικείμενα που έχεις στο σπίτι σου, και να τα ταξινομείς με βάση το πόσο σημαντικά είναι για εσένα.
Πώς θα εφαρμόσεις την πρακτική «Döstädning»;
- Ξεκίνα να τακτοποιείς τα πράγματα που είναι «κρυμμένα»
- Επαναξιολόγησε τη σημασία που έχουν για εσένα κάποια αντικείμενα
- Πέταξε κάθε αντικείμενο που μπορεί να σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα
- Δώρισε/χάρισε τα αντικείμενα που δεν θέλεις
- Άφησε για το τέλος τα πιο προσωπικά αντικείμενα
- Κράτησε ένα κουτί με τα αντικείμενα που είσαι συναισθηματικά δεμένος
Πηγή:https://jenny.gr