Η Ντίνα Νικολάου σε συνέντευξή της στη Σάσα Σταμάτη.
Η Ντίνα Νικολάου σε συνέντευξή της στη Σάσα Σταμάτη για γνωστή εφημερίδα, μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Dinas’s Bakery My Best Recipes», τα παιδικά της χρόνια, την απώλεια του πατέρα της αλλά και τη συνεργασία της με τη γαστρονομική ομάδα που είναι υπό την επίβλεψη του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.
Μίλησέ μας για το νέο βιβλίο σου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, με τίτλο «Dina’s Bakery My Recipes»…
Είναι οι καλύτερες συνταγές που έχουν να κάνουν με ζυμώματα, φουσκώματα, με βασικό υλικό το αρχέγονο αλεύρι. Είναι των τελευταίων τριάντα ετών της καριέρας μου. Έχω κάνει, δηλαδή, μια επιλογή που ξεκινάει από τη γενέτειρά μου στη Φθιώτιδα, γιατί είμαι γέννημα-θρέμμα αγροτικής οικογένειας. Εκεί, λοιπόν, έμαθα να χειρίζομαι τις πίτες, όλα αυτά που έχουν σχέση με την αγροτική παραδοσιακή μορφή της πίτας. Μέτα έχει ένα αφιέρωμα στο Παρίσι, όπου ήταν η ζωή μου από τα είκοσι μέχρι σήμερα. Συνταγές με τάρτες, κέικ, μαντλέν (ένα είδος γαλλικού κέικ), τα γλυκίσματα δηλαδή και τα γλυκά και τα αλμυρά που μου έκαναν εντύπωση και φτάνουμε και στις συνταγές που έχουν «μαρκάρει» την καριέρα μου.
Τα παιδικά σου χρόνια πώς ήταν;
Τα παιδικά μου χρόνια ήταν τέλεια, γιατί έμαθα από πολύ μικρή να κατανοώ ότι πρέπει να λάβεις μέρος στον οικογενειακό προγραμματισμό, γιατί είσαι μέλος αυτού. Ήμασταν καπνοπαραγωγοί, οπότε όλοι έπρεπε να συνεισφέρουμε. Από δώδεκα ετών πήγαινα στους αγρούς, βοηθούσα και στα καπνά. Εγώ όμως, επειδή δεν ήθελα να κάνω αυτό, έκανα την εξής μαγκιά: έμενα σπίτι και μαγείρευα για να έρχονται σπίτι αυτοί από τους αγρούς και τους είχα έτοιμο το φαγητό. Είμαι ένα παιδί που μαγειρεύω από δώδεκα χρόνων.
Πότε παντρεύτηκες;
Παντρεύτηκα σε ηλικία 26 ετών τον Κωνσταντίνο Γρηγοριάδη στο Παρίσι. Εγώ επαγγελματικά πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη μαγειρική μετά το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών μου στα οικονομικά και το μάρκετινγκ στο Παρίσι.
Πώς προέκυψε η μαγειρική;
Πάω στο Παρίσι και παθαίνω… έρωτα με τη γαλλική μαγειρική. Έρωτα! Έλεγα «τι είναι αυτό το πράγμα, δεν υπάρχει». Και μπαίνω σε μια λογική να μάθω τα πάντα για τη γαλλική κουζίνα. Στη συνέχεια πήγα στην Cordon Blue, είναι η μεγαλύτερη σχολή μαγειρικής. Έκανα τις σπουδές μου, τα πάντα!
Πώς γνώρισες τον άνδρα σου;
Τον γνώρισα στο Παρίσι. Δούλευε στο υπουργείο Εξωτερικών. Ένα βράδυ ήμασταν καλεσμένοι σε κάτι φίλους. Ήταν ένα πάρτι. Φαντάσου δύο ανθρώπους που μπαίνουν μέσα για να πουν χρόνια πολλά στον κοινό γνωστό και… μένουν και φεύγουν τελευταίοι. Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Η πρόταση γάμου έγινε έπειτα από μερικούς μήνες σε ένα κινέζικο εστιατόριο.
Έχετε δύο αγόρια, με τι ασχολούνται;
Ο ένας είναι 27, ο Στυλιανός, και ο άλλος 28 χρόνων, ο Γιώργος. Ο ένας ασχολείται με το χώρο της εστίασης, σε ευρεία έννοια, ο Στυλιανός, και ο Γιώργος είναι αρχιτέκτονας.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα;
Όταν έχασα τον πατέρα μου, τον Στέλιο, πριν από ένα χρόνο. Ο πατέρας μας αρρώστησε από κορωνοϊό, ήταν βέβαια μεγάλης ηλικίας, 88 ετών, αλλά θεωρώ ότι όλη η ιστορία άρχισε από τον κορωνοϊό. Δεν επανήλθε ποτέ. Ο γονιός δεν έχει ηλικία. Αυτή ήταν μια στιγμή που δεν είχα σύνδεση. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου.
Ετοιμάζεις κάτι με τη γαστρονομική ομάδα, την οποία επιβλέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος Emmanuel Macron στο Παρίσι;
Θα κάνουμε μια σειρά από σεμινάρια με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 κι επιδείξεις μαγειρικής, στις οποίες θέμα θα είναι η αρχαία ελληνική κουζίνα και τι έτρωγαν οι αρχαίοι ολυμπιονίκες στην Αθήνα.
Πηγή: www.govastileto.gr