Η Γλυκιά Κολοκυθόπιτα της Γιαγιάς

Forever Woman

Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι!

Η εποχή της κολοκύθας έφτασε και σας έχω τη συνταγή της γιαγιάς μου για την πιο νόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα! Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι!

Συστατικά

  1. 450 γρ. φύλλα κρούστας                            
  2. 800 γρ. κολοκύθα 
  3. 100 γρ. ζάχαρη 
  4. 60 γρ. φρυγανιά   
  5. 120 γρ. καρύδια 
  6. 2 κ.σ. σουσάμι 
  7. 50 γρ. σταφίδες 
  8. 1/2 κ.γ. κανέλα 
  9. 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  10. 250 γρ. μαργαρίνη
  11. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Κόβουμε και καθαρίζουμε τις κολοκύθες με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
  2. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, πιέζουμε με το χέρι (πάντα με γάντι) να αφαιρέσουμε την υγρασία.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρόγγυλο, 28 εκ., απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε με μαργαρίνη. Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα εκτός το τελευταίο.
  5. Απλώνουμε και στρώνουμε τη γέμισή μας στη μέση του ταψιού.
  6. Σκεπάζουμε εναλλάξ τη γέμιση, με τα φύλλα που εξέχουν του ταψιού, βουτυρώνοντας κάθε φορά με μαργαρίνη.
  7. Διπλώνουμε το τελευταίο φύλλο στη μέση και το πιέζουμε γύρω γύρω, να καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού και βουτυρώνουμε.
  8. Κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 90′ λεπτά και σερβίρουμε με μέλι.

Σημειώσεις από τον Σεφ

  1. Αν δε βρούμε φρέσκια κολοκύθα, μπορούμε να βάλουμε πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα.
  2. Μπορούμε να καθαρίσουμε την κολοκύθα μας και να την βάλουμε στην κατάψυξη.

Πηγή: dimitrismichailidis.com