Η φέτα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ελληνική κουζίνα
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα ελληνικό τραπέζι χωρίς την ύπαρξη φέτας. Ποια είναι όμως η διατροφική της αξία και τι πρέπει να προσέξουμε; Πάμε να δούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για το αγαπημένο μας τυρί.
Η φέτα έχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο καθώς και περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β απ’ ό,τι άλλα φρέσκα τυριά. Αποτελεί μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών.
Δες επίσης: Η διατροφική αξία των Οσπρίων
Η φέτα περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές βιολειτουργικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με:
- Tην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Tην αντιμικροβιακή δράση
- Tην υγεία της χλωρίδας του εντέρου
- Tη λειτουργία του νευρικού συστήματος
- Tη λειτουργία των νεφρών
- Tο μεταβολισμό της χοληστερόλης και
- Tη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Όταν συνδυαστεί με ρίγανη και ελαιόλαδο οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες αυξάνονται κατακόρυφα. Παρά το γεγονός ότι η φέτα είναι από τα πιο θρεπτικά τυριά δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται και σε μεγάλες ποσότητες. Άλλωστε μη ξεχνάς ότι η ποσότητα νατρίου που περιέχει μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και έλλειψη καλίου. Ενώ το κορεσμένο λίπος που διαθέτει ως τυρί μπορεί να επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα στον οργανισμό μας.
Tip: Η ημερήσια ποσότητα φέτας που λαμβάνουμε δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 γραμμάρια.
Δείτε επίσης: