Η αλήθεια για τη γλουτένη και πως πραγματικά επηρεάζει τη διατροφή μας

Forever Woman

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών που βρίσκονται συνήθως στο σιτάρι και άλλα δημητριακά

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που η δίαιτα χωρίς γλουτένη ήταν της.. “μόδας”, αλλά δεν έχουμε καταλάβει όλοι τι πραγματικά συνεπάγεται αυτή η δίαιτα. Αν λοιπόν ακούτε τη λέξη «γλουτένη» παντού, πρέπει να ξέρετε ότι η γλουτένη είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών που βρίσκονται συνήθως στο σιτάρι και άλλα δημητριακά όπως:

το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη κ.λπ. χωρίς γλουτένη. Ενώ μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ελλείψεις σε εκείνους που δεν είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η δυσανεξία στη γλουτένη προσδιορίζεται όταν το ενδιαφερόμενο άτομο έχει μια πάθηση που ονομάζεται κοιλιοκάκη. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως όταν το λεπτό έντερο έχει φλεγμονή. Όταν ένα άτομο διαπιστωθεί ότι έχει δυσανεξία στη γλουτένη, θα πρέπει να απέχει από τα τρόφιμα με βάση τη γλουτένη. Κατά καιρούς, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν κοιλιοκάκη μπορεί να υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτό είναι γνωστό ως μη κοιλιοκάκη δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι καλύτερο να λάβετε πρώτα ιατρική βοήθεια για να δείτε εάν έχετε πραγματικά δυσανεξία στη γλουτένη. Στη συνέχεια να υιοθετήσετε μια δίαιτα κατάλληλη για να θεραπεύσετε το πρόβλημα.

Τι μπορείτε να φάτε…

Σίγουρα, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει μια μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες κάποιου, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, όπως ψωμί χωρίς γλουτένη , ακόμη και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, αν φοβάστε να σταματήσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Αλλά σε γενικές γραμμές, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να περιλαμβάνει αυγά, φρέσκο ​​κρέας και ψάρι, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα δημητριακά και τα άμυλα όπως το φαγόπυρο, η κινόα και το ρύζι μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη. Όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη διατρέχουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών και ως εκ τούτου, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να δημιουργήσετε μια δίαιτα που θα αυξήσει την πρόσληψη σιδήρου, ασβεστίου , νιασίνης και φυτικών ινών.

Τι δεν μπορείτε να φάτε…

Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κριθάρι, σίκαλη και σιτάρι είναι ένα μεγάλο όχι. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κέικ, ζυμαρικά, τηγανιτές πατάτες, δημητριακά, καραμέλες και σάλτσες για σαλάτες. Ένα άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη ή στο σιτάρι θα βιώσει γενικά κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, άγχος, αναιμία και κόπωση. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις πριν σχεδιάσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Image by master1305 on Freepik