Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

HIV: «Επίτευγμα της χρονιάς» για το 2024 φάρμακο που προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό.

O HIV δυστυχώς εξακολουθεί να μολύνει

Οι ερευνητές κατέληξαν πως κάθε ένεση από αυτό το φάρμακο, μπορεί να προστατεύσει από τον HIV για τουλάχιστον έξι μήνες

Παρά την πρόοδο δεκαετιών, ο HIV δυστυχώς εξακολουθεί να μολύνει περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως και ένα εμβόλιο παραμένει επίμονα απρόσιτο. Ωστόσο, το 2024 ένα νέο ενέσιμο φάρμακο, αναδείχθηκε «επίτευγμα της χρονιάς», καθώς θα μπορούσε να προλάβει τη μόλυνση από το ιό, όπως διαβάζουμε στο περιοδικό «Science».

Αυτό το φάρμακο, που ονομάζεται λενακαπαβίρη, υποστηρίζεται πως θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τα παγκόσμια ποσοστά μόλυνσης από τον HIV όταν χρησιμοποιείται ως προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP). To φάρμακο, δεν έχει ακόμη εγκριθεί για αυτή τη χρήση εκτός έρευνας. Η λενακαπαβίρη, με την εμπορική ονομασία Sunlenca, έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για χρήση ως θεραπεία για ασθενείς με HIV και κοστίζει περίπου 42.250 δολάρια για το πρώτο έτος θεραπείας.

Σε μια μεγάλη δοκιμή, οι ερευνητές κατέληξαν πως κάθε ένεση από αυτό το φάρμακο, μπορεί να προστατεύσει από τον ιό για τουλάχιστον έξι μήνες. Μάλιστα, παρείχε 100% προστασία σε έφηβες και γυναίκες στην Αφρική και 99,9% σε ομάδες διαφορετικών φύλων σε όλες τις ηπείρους. Εκπρόσωπος της Gilead Sciences δήλωσε ότι η λενακαπαβίρη μελετάται για την πρόληψη του HIV και, εάν εγκριθεί, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την πρώτη και μοναδική επιλογή για την πρόληψη του HIV δύο φορές το χρόνο.

Η «ανακάλυψη της χρονιάς» για το περιοδικό «Science»

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το Science ανακήρυξε τη λενακαπαβίρη ως την «ανακάλυψη της χρονιάς» για 2024. Η επιτυχία του φαρμάκου ως PrEP ξεπήδησε από μια πρόοδο στη βασική έρευνα: Μια νέα κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του πρωτεϊνικού καψιδίου του HIV, στο οποίο στοχεύει η λενακαπαβίρη. Πολλοί άλλοι ιοί έχουν τις δικές τους πρωτεΐνες καψιδίου, οι οποίες σχηματίζουν ένα κέλυφος γύρω από το γενετικό τους υλικό, οπότε ο θρίαμβος αυτού του φαρμάκου δημιουργεί τη συναρπαστική προοπτική ότι παρόμοιοι αναστολείς του καψιδίου θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν και άλλες ιογενείς ασθένειες.

Όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο Reuters, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Κόλιν Φ. Κέλι, συνδιευθύντρια του Emory Center for AIDS Research, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν εσφαλμένα στο διαδίκτυο. «Η λενακαπαβίρη δεν θεραπεύει το AIDS. Είναι ένα ισχυρό αντι-ιικό φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του HIV σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή για την πρόληψη του HIV από μόνο του» δήλωσε. Με βάση τις πληροφορίες, η κανονιστική έγκριση του φαρμάκου αναμένεται μέχρι το 2025, αλλά προφανώς η επιτυχία του εξαρτάται από την οικονομική προσιτότητα και τις υποδομές υγείας.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης