Χειροποίητα ζυμαρικά!
Γκόγκλιες ή γόγλιες ή γκόγκες είναι παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά σε σχήμα μικρού και χοντρούτσικου κοχυλιού, αρβανίτικης καταγωγής. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με ορικιέτι (αυτάκια), ακόμα και με νιόκι.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 500 γρ. γκόγκλιες ή άλλο ζυμαρικό
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα τυριού
- 150 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
- 100 γρ. γραβιέρα, σε κυβάκια
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 100 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις γκόγκλιες με μανιτάρια και κρέμα τυριού σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε δυνατή φωτιά το κρασί για 4 λεπτά και το αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε τα τυριά, το γάλα, το ξύσμα και το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreen
- Αλάτι δεν βάζουμε, γιατί τα τυριά είναι αρκούντως αλμυρά.
- Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 200 ml από το νερό όπου τα βράσαμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταί- νουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε καλά, ρίχνοντας όσο από το νερό που κρατήσαμε χρειάζεται για να αποκτήσει η σάλτσα την υφή που μας αρέσει.
- Πασπαλίζουμε με πιπέρι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Μυστικά
Γκόγκλιες φτιάχνουν σε ορισμένα μέρη της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και τις οποία βρίσκουμε και στο εμπόριο από μικρές οικοτεχνίες.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr