Μελωμένο και λαχταριστό!
Με ώριμες ντομάτες, βασιλικό και θυμάρι φτιάχνουμε το πιο νόστιμο γιουβέτσι του καλοκαιριού!
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το μοσχάρι
- 1.000 γρ. μοσχαρίσια σπαλομίτα (πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της σπάλας), σε κομμάτια-μερίδες, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 καρότα, σε κυβάκια των 2 εκ.
- 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη και καθαρισμένη
- 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 400-450 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- 4 κλωνάρια θυμάρι
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το γιουβέτσι
- 15 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο, στο γυάλινο βάζο, αλλιώς αγελαδινό)
- 350 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 500 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, καυτός
- 120 γρ. πρόβειο κεφαλοτύρι, σε κύβους
- φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο βασιλικό (25 γρ.), ψιλοκομμένα
- λίγο ελαιόλαδο και φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το γιουβέτσι πρώτα αλατίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το τζίντζερ και τη δάφνη για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
- Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύουμε μία φορά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και 400 ml από τον ζωμό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, ξαφρίζοντας συνεχώς.
- Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό ίσα να ανακινείται, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (μόλις περάσει η πρώτη ώρα, προσθέτουμε και το θυμάρι) ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με μια πυκνή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γιουβέτσι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και μαζί προθερμαίνουμε ένα βαθύ ταψί.
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει έντονα
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το κριθαράκι στο καυτό ταψί, προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα του και περιχύνουμε με τον ζωμό.
- Σκορπίζουμε στο φαγητό το τυρί, τον βασιλικό και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
- Το κριθαράκι θα είναι σχετικά ζουμερό, αλλά στα λίγα λεπτά μέχρι να σερβίρουμε θα απορροφήσει κι άλλο ζουμί και θα μελώσει ωραία.
- Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Στο ποτήρι μας: Μαυροδάφνη, κατά προτίμηση δεξαμενής, δροσερή και μυρωδάτη.
πηγή:https://www.gastronomos.gr