Τα πιο αρωματικά και ελαφριά γιουβαρλάκια
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τα γιουβαρλάκια
- 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου (ανάμεικτος από στήθος και μπούτι)
- 90 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, χτυπημένη στον πολυκόφτη σε ψίχουλα
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο καρότο
- 1 αυγό
- 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, σπασμένος στο γουδί
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 100 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι
- 50 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 50 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα
- Για τον ζωμό
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 800 ml ζωμός κοτόπουλου, ή νερό
- φλούδα από 1/2 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή κατίκι
Διαδικασία
Γιουβαρλάκια
- Για τα γιουβαρλακιά, σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Ζωμός
- Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, τον ζωμό, τη λεμονόφλουδα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να κοχλάζουν.
- Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και τον δυόσμο.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σείουμε για λίγο, μέχρι να αναμειχθεί με το ζουμί της κατσαρόλας.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/







