Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιορτινή πάστα φλώρα

Μια καταπληκτική βουτυράτη ζύμη 

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  •  220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •  1 μεγάλος κρόκος (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •  140 γρ. βούτυρο Lurpak
  •  250 γρ. μαρμελάδα σμέουρο

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα 20-22 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε απαλά με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαφρώς χτυπημένο αυγό και τον κρόκο, καθώς και 110 γρ. από το μαλακό βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Ζυμώνουμε μέχρι ίσα να ενωθούν τα υλικά σε μια τραχιά ζύμη.
  3. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη (αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε άλλη 1-2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε 1-2 φορές σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για να μαλακώσει ξανά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε πάχος περίπου 3 χλστ. Μεταφέρουμε το πρώτο φύλλο στην έτοιμη ταρτιέρα και το στρώνουμε να καλύψει καλά πυθμένα και τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Τρυπάμε τη βάση με τα δόντια ενός πιρουνιού και απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη.
  5. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης στο ίδιο πάχος και το κόβουμε με κουπάτ σε σχήμα αστεριών. Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με γάλα και τα τοποθετούμε πάνω στη μαρμελάδα, έτσι ώστε να καλύψουμε σχεδόν όλη την επιφάνεια, αφήνοντας όμως τη γέμιση να φαίνεται κατά τόπους.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης