Ένα διαφορετικό μαγείρεμα
Συνοδεύουμε αυτούς τους μυρωδάτους γίγαντες με χωριάτικο ψωμί αλειμμένο με μαλακιά φέτα, ρίγανη, ελιές και πιπερίτσες τουρσί.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 350 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
- 4-5 ξερά φύλλα φασκόμηλο, τριμμένα
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μάραθα, ψιλοκομμένα
- 1/3 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια δυόσμο
- 10 ντοματίνια, κομμένα το καθένα στα 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γίγαντες με μάραθα γιαχνί, αρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα, τους γίγαντες, το φασκόμηλο και μπόλικο νερό να τους υπερκαλύπτει.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αλατίζουμε και τους στραγγίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μάραθα, το γλυκό και καυτερό μπούκοβο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τους βρασμένους γίγαντες και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το ξύσμα και τον λεμονοχυμό, αλατοπίπερο, τον δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Μοιράζουμε τους γίγαντες με τα μάραθα στα πιάτα και από πάνω γαρνίρουμε με το μείγμα από τα ντοματίνια και τον δυόσμο.
πηγή:https://www.gastronomos.gr