Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γίγαντες με φρέσκια ντομάτα, δυόσμο και μπούκοβο

Ένα χορταστικό φαγητό!

Με φρέσκια ντομάτα, ελιές θρούμπες και μπόλικο δυόσμο φτιάχνουμε τους πιο καλοκαιρινούς και γευστικούς γίγαντες.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς σε νερό
  •  3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό, θρυμματισμένο)
  •  500 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, σπασμένες
  •  1.500 γρ. ντομάτες ώριμες, σφιχτόσαρκες, τριμμένες
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα
  •  λίγο μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
  •  100 γρ. ελιές θρούμπες, ψιλοκομμένες
  •  180 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  λίγη ξερή ρίγανη

Διαδικασία

  1. Για τους καλοκαιρινούς γίγαντες, ξεκινάμε στραγγίζοντας και ξεπλένοντας τα όσπρια.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  3. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό, ώστε να είναι πάντα καλυμμένα καλά.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο σε μέτρια φωτιά, για 13-14 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Ρίχνουμε τους γίγαντες με το νερό τους σε ένα σχετικά βαθύ ταψί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Το υγρό πρέπει να καλύψει τους γίγαντες, διαφορετικά συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
  8. Προσθέτουμε τον δυόσμο, το μπούκοβο ή το καγιέν και τις ελιές, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
  9. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να ροδίσουν ωραία οι γίγαντες και να μείνουν με μια δεμένη σάλτσα.
  10. Σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζωηρά Ξινόμαυρα, Γουμένισσες, νέας εποχής Νεγκόσκα, Λημνιώνα και το παντός καιρού Cabernet Sauvignon.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης