Πόσα γνωρίζετε για τα πορτοκάλια;
Υποθέτουμε ότι απολαμβάνετε ένα κάθε τόσο – αλλά είστε εξοικειωμένοι με τα οφέλη του φρούτου; Γεμάτα με ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών, τα πορτοκάλια προσφέρουν ένα συγκλονιστικό φάσμα πλεονεκτημάτων στο σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά – από ασβέστιο έως βιταμίνη C, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.
Ποια είναι η θρεπτική αξία των πορτοκαλιών;
α πορτοκάλια είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών. Προωθεί το σχηματισμό κολλαγόνου καθώς και την απορρόφηση του σιδήρου, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενθαρρύνει την επούλωση των πληγών – μαζί με άλλα πράγματα. Τα φρούτα είναι επίσης γεμάτα φυτικές ίνες. Αυτό διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος και αποτρέπει την εμφάνιση προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.
Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια ένωση βιταμίνης Β που παράγει DNA και RNA καθώς και λευκά αιμοσφαίρια και ερυθρά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών και μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος οδηγεί σε κόπωση, αδυναμία στους μύες, έλκη στο στόμα, προβλήματα που σχετίζονται με την όραση, προβλήματα κρίσης, μνήμης και κατανόησης, κατάθλιψη και σύγχυση – μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Εκτός από φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης κάλιο, ασβέστιο και θειαμίνη.
Είναι καλύτερο να πίνετε χυμό πορτοκαλιού σε σύγκριση με το να τρώτε τα φρούτα;
Η κατανάλωση χυμού δεν είναι ποτέ πιο υγιεινή από την κατανάλωση του φρούτου. Ανεξάρτητα από το πόσο φρέσκο είναι – ακόμα κι αν μόλις βγάλατε χυμό από ένα πορτοκάλι. Απλώς δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνα με την επιστήμη, η τακτική κατανάλωση χυμού οδηγεί σε πιο έντονη και ταχύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Και αν καταναλώνετε χυμό με βάση τη φρουκτόζη από ένα κατάστημα, είστε πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξετε καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και ηπατική νόσο στο μέλλον. Οι χυμοί των σούπερ μάρκετ υφίστανται επίσης επεξεργασία σε πολλά στάδια.
Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτο με περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από ένα πορτοκάλι. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ένα φλιτζάνι χυμός αντιστοιχεί σε διπλάσιες θερμίδες από ένα πορτοκάλι. Και περιέχει μικρότερη αναλογία φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός φεύγει από το σύστημά σας πιο γρήγορα από το συνηθισμένο – και συνειδητοποιείτε ότι οι πόθοι σας δεν έχουν χορτάσει. Και καταλήγεις να πίνεις περισσότερους χυμούς και να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες σκοπεύεις.
Πώς προσθέτεις τα πορτοκάλια στη διατροφή σου;
Μπορείτε να καταναλώνετε ένα πορτοκάλι κάθε μέρα – το πρωί, το βράδυ ή μετά από μια προπόνηση. Ή εντάξτε τα φρούτα στη διατροφή σας με άλλους τρόπους. Προσθέστε φέτες φρούτων με βιταμίνη C στη σαλάτα σας. Μια πιατέλα γεμάτη πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες και μήλα.
Σας αρέσει η λεμονάδα; Συνδυάστε το φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι με το φρεσκοστυμμένο λεμόνι και θα έχετε ένα ρόφημα γεμάτο με αφράτη πινελιά.
Τα οφέλη των πορτοκαλιών
- Τα πορτοκάλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις όπως βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σας.
- Σύμφωνα με μελέτες, κάθε δίαιτα που περιέχει υψηλότερα επίπεδα εσπεριδοειδών σας προστατεύει από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Καθώς και από ορισμένους τύπους καρκίνου – του ήπατος, του λαιμού, του στόματος, του κεφαλιού και του στομάχου.
- Αν και τα πορτοκάλια δεν είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, περιέχουν βιταμίνη C. Και η βιταμίνη C ενισχύει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά σίδηρο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αναιμίας.
- Η τακτική κατανάλωση φρούτων που περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να σας κάνει πιο ανθεκτικούς.
- Βοηθά το σώμα σας στην παραγωγή κολλαγόνου και αυτό επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας επουλώνει τις πληγές.
- Δεδομένου ότι περιέχει ασβέστιο, διατηρεί τα οστά, τους μύες και τα όργανά σας δυνατά. Και το κάλιο στα πορτοκάλια μειώνει την αρτηριακή σας πίεση.
- Επειδή τα πορτοκάλια περιέχουν αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Ενώ συμβάλλουν και στην προώθηση μιας νεανικής λάμψης στο πρόσωπό σας. Και η βιταμίνη C στα πορτοκάλια μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απώλειας μαλλιών και να τονώσει την ανάπτυξη. Τα πορτοκάλια μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν την πιτυρίδα.
- Η βιταμίνη Α στα πορτοκάλια συμβάλλει στην υγεία των ματιών σας διατηρώντας την υγεία των βλεννογόνων σας. Επίσης αποτρέπει την αγγειακή βλάβη που σχετίζεται με την ηλικία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Image by lookstudio on Freepik