Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί πρέπει να κοσκινίζετε το αλεύρι

Γιατί σε κάποιες συνταγές χρειάζεται κοσκίνισμα ενώ σε άλλες όχι;

Το κόσκινο ήταν κάποτε σε κάθε κουζίνα καθώς αποτελούσε απαραίτητο για αφράτα κέικ και μπισκότα. Οι σημερινές συνταγές όμως συνήθως δεν απαιτούν το κοσκίνισμα του αλευριού. Παρόλα αυτά είναι καλή ιδέα να έχετε ένα κόσκινο για εκείνες τις συνταγές που το ζητούν. Τι συμβαίνει όμως όταν μια συνταγή λέει να κοσκινίσετε το αλεύρι ενώ μια άλλη δεν το αναφέρει; Πώς ξέρετε πότε και αν η διαδικασία του κοσκινίσματος είναι πραγματικά απαραίτητη;

Στο παρελθόν, ήταν πάντα απαραίτητο να κοσκινίζεται το αλεύρι. Ήταν απαραίτητο για να διαχωριστεί από κομμάτια φλοιού, σπόρους και άλλα υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων των ζωυφίων. Ευτυχώς, τα σημερινά αλεύρια του εμπορίου είναι αρκετά εξευγενισμένα και δεν απαιτούν κοσκίνισμα στο καθημερινό ψήσιμο. Είναι καλή ιδέα, ωστόσο, να ανακατεύετε πάντα το αλεύρι σας πριν τη μέτρηση. Να το ρίχνετε με κουτάλι στη στεγνή μεζούρα σας και μετά να το “ισιώνετε” με ένα μαχαίρι. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν περίεργες συστάδες ή αέρας στο αλεύρι και ότι θα έχετε την ακριβή μέτρηση που χρειάζεστε.

Επίσης αν κοσκινίσετε το αλεύρι θα σπάσουν τυχόν σβώλοι. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μια πιο ακριβή μέτρηση. Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι επίσης πολύ πιο ελαφρύ και πιο.. ευάερο από το μη κοσκινισμένο. Επίσης αναμειγνύεται ευκολότερα με τα υπόλοιπα συστατικά.

Όταν φτιάχνετε γλυκά, όπως μπισκότα, κέικ ή μπάρες, η συνταγή μπορεί να σας ζητήσει να μετρήσετε όλα τα ξηρά υλικά, όπως αλεύρι, μπαχαρικά, κακάο κ.λπ. και μετά να τα κοσκινίσετε μαζί. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να συνδυαστούν τα πάντα ομοιόμορφα πριν αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά, όπως τα αυγά και το βούτυρο.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Διαβάστε επίσης