Γιατί πρέπει να κοσκινίζεις το αλεύρι

Forever Woman

Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις γλυκό μην ξεχάσεις το κοσκίνισμα!

Το κόσκινο ήταν κάποτε σε κάθε κουζίνα, καθώς αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο στη μαγειρική και ιδιαίτερα στην ζαχαροπλαστική. Αφού ήταν must για να φτιάξεις αφράτα κέικ και μπισκότα. Οι σημερινές συνταγές συνήθως δεν απαιτούν το κοσκίνισμα του αλευριού, αλλά οι παλιοί κάτι παραπάνω ξέρανε. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ετοιμαστείς να δημιουργήσεις μην παραλείψεις να κοσκινίσεις το αλεύρι για αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους!

Αν βάλεις το αλεύρι σε ένα κόσκινο θα σπάσει τυχόν σβώλους που υπάρχουν. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχεις μια πιο ακριβή μέτρηση . Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι επίσης πολύ πιο ελαφρύ και πιο ευάερο από το μη κοσκινισμένο και αναμειγνύεται ευκολότερα με άλλα συστατικά όταν φτιάχνεις ζύμες.

Στο παρελθόν, το κοσκίνισμα ήταν απαραίτητο για να διαχωριστεί το αλεύρι από κομμάτια φλοιού, σπόρους και άλλα υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων των ζωυφίων. Ευτυχώς, τα σημερινά αλεύρια του εμπορίου είναι αρκετά εξευγενισμένα και έτσι δεν απαιτείται κοσκίνισμα στο καθημερινό ψήσιμο. Παρόλα αυτά όμως είναι καλή ιδέα, να ανακατεύεις πάντα το αλεύρι πριν τη μέτρηση. Επίσης προτίμησε να το ρίχνεις με κουτάλι στη μεζούρα και μετά να το πιέζεις με ένα μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις ότι δεν υπάρχει αέρας στο αλεύρι και έχεις την ακριβή μέτρηση που χρειάζεσαι όταν ψήνεις.

Δείτε επίσης: