Πως προέκυψε το «έθιμο» της «Μαύρης Παρασκευής»;
Οι όροι «Μαύρη Παρασκευή» και «Μαύρο Σάββατο» χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά από αστυνομικούς της Φιλαδέλφια, το 1961 λόγω της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έντονη κυκλοφορία στους δρόμους κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών οι αστυνομικοί της τροχαίας ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν 12ωρα χωρίς ρεπό, και έτσι χαρακτηρίστηκε από τους αξιωματικούς της αστυνομίας ως «Μαύρη Παρασκευή».
Μία νεότερη εκδοχή, η οποία κυκλοφόρησε το 2013, υποστηρίζει ότι ο όρος αναφέρεται στις αγοροπωλησίες δούλων που γίνονταν παραδοσιακά την ημέρα μετά των ευχαριστιών όταν στην Αμερική ίσχυε ο θεσμός της δουλείας, πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Η άποψη αυτή όμως, καταρρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τους ιστορικούς.
Όσο για την πρώτη και εν μέρει παράδοξη εκδοχή που διατυπώθηκε για την προέλευση της ονομασίας Μαύρη Παρασκευή εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» το Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.
Ωστόσο η «Βlack Friday» έχει και τη «μαύρη» όψη της. Η αγοραστική «φρενίτιδα» που τη συνοδεύει εγείρει σοβαρό θέμα ασφάλειας, γεγονός που έχει αναγκάσει αρκετές πολυεθνικές να μην τιμούν το «έθιμο» της «Μαύρης Παρασκευής», προσφέροντας, ως αντάλλαγμα, προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.
Από το 2006 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι και 98 τραυματισμοί, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της «Βlack Friday».
Πηγή: insider.gr
Δείτε επίσης: