Γιατί οι κρόκοι των αυγών διαφέρουν σε όλο τον κόσμο;

Image by Freepik

Που οφείλεται αυτή η διαφορά;

Εάν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το χρώμα των κρόκων ποικίλλει πολύ σε όλο τον κόσμο. Και πάλι, αυτή η διαφορά οφείλεται στο τι τρώνε τα κοτόπουλα. Σε πολλές αφρικανικές χώρες, για παράδειγμα, τα κοτόπουλα έχουν συνήθως μια διατροφή με κυρίως σόργο. Έναν κόκκο με πολύ λιγότερο κίτρινο χρωματισμό από το κίτρινο καλαμπόκι, με αποτέλεσμα πιο ανοιχτόχρωμους ή εντελώς λευκούς κρόκους. Εάν έχετε ταξιδέψει σε χώρες της Νότιας Αμερικής και έχετε παρατηρήσει ροζ, πορτοκαλί ή σχεδόν κοκκινωπούς κρόκους, είναι επειδή η τροφή κοτόπουλου συχνά εμπλουτίζεται με κόκκινους σπόρους annatto .

Οι αγρότες μπορούν εύκολα να χειριστούν την τροφή κοτόπουλου ώστε να συμπεριλάβουν καρότα, σκόνη μηδικής ή σπόρους annatto για να επηρεάσουν το χρώμα των αυγών των κοτόπουλων τους.

Μην ανησυχείς όμως. Ο περιστασιακός, απροσδόκητος λευκός κρόκος στο χαρτοκιβώτιο ή στα αυγά σας είναι εξίσου βρώσιμος και νόστιμος με έναν κίτρινο.

Image by Freepik