Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί η εντύπωσή σου για το τι είναι «ελκυστικό» είναι μάλλον λανθασμένη

Οι πεποιθήσεις σου για την ομορφιά δεν είναι πάντα ρεαλιστικές. Μάθε γιατί!

Αμέτρητες επιρροές αλλάζουν αυτό που πιστεύουμε ότι είναι όμορφο. Σκέψου την κάποτε λεπτεπίλεπτη γαλλική φινέτσα, μετά το 90s heroine skinny και τώρα τα παραφουσκωμένα χείλη που έχουν κάνει τις γυναίκες να τρέχουν από πλαστικό σε πλαστικό.

Στην πραγματικότητα, πολλοί παράγοντες πληροφορούν αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ελκυστικό και πολλοί άλλοι παράγοντες διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για την πραγματική ανθρώπινη ελκυστικότητα.

Στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζουμε πληροφορίες και εικόνες που αλλάζουν θεμελιωδώς αυτό που πιστεύουμε ότι είναι αυθεντικό. Αν και το φταίξιμο δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο, καθώς γίνεται ζημιά στις αντιλήψεις μας για την ελκυστικότητα στον πραγματικό κόσμο μέσω της διαιώνισης αδύνατων προτύπων ομορφιάς, της επιζήμιας εξομάλυνσης των στρεβλών προσδοκιών των γυναικών και μιας εσωτερικευμένης ανταγωνιστικότητας που μας παραπλανά να πιστέψουμε ότι το να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει να είσαι καλύτερος, πιο έξυπνος και πιο όμορφος από τους γύρω σου …

Δεν αντέχουμε τη μετριότητα

Μας έχουν μάθει να αγανακτούμε με τον χαρακτηρισμό «μέσος όρος» και επιδιώκουμε να αποφύγουμε να νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε απλώς στη μέση του κοπαδιού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραδοχή στην αυταπάτη.

Βλέπουμε τα πάντα ωραιοποιημένα στα social media

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεισδύουν περαιτέρω σε κάθε γωνιά της ζωής μας, γίνεται ευκολότερο να παραπλανόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε τη φαντασίωση που απεικονίζεται στο Instagram κάποιου άλλου ως πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται σε χρονοδιαγράμματα επιμελούνται προσεκτικά, επεξεργάζονται και φιλτράρονται για να τραβήξουν τα βλέμματα όσων κάνουν κύλιση και συχνά δεν αποτελούν πιστές αναπαραστάσεις της πραγματικής ζωής. Επειδή ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχίζουμε να ξεχνάμε πώς είναι ο πραγματικός κόσμος – και οι πραγματικοί άνθρωποι – και τους κρίνουμε με βάση μια εικονική μίμηση που συχνά αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο βλάπτουν την άποψή μας για τους άλλους καθώς συγκρίνουμε τη διαδικτυακή τους προσωπικότητα με αυτή της πραγματικής ζωής, αλλά επηρεάζουν και τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας.

Βλέπουμε πιο επικριτικά το δικά μας σώμα σε σχέση με των άλλων

Δεδομένου ότι υπάρχουμε στο σώμα μας κάθε μέρα, είμαστε πιο συντονισμένοι με τα κομμάτια και τα μέρη του, πώς λειτουργεί και κυρίως πώς φαίνεται. Το να είμαστε συχνά εκτεθειμένοι στα παραμικρά μας ελαττώματα και αμφιβολίες για την εμφάνισή μας μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν να έχουμε περισσότερα από αυτά από άλλους ανθρώπους. Αυτή η αυξημένη επίγνωση των ανασφάλειών μας μας κάνει να επικεντρωνόμαστε σε σημεία του εαυτού μας που αντιπαθούμε ή τα βρίσκουμε μη ελκυστικά.

Οι αντιλήψεις και οι προτιμήσεις αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις

Η αντίληψή μας για την ελκυστικότητα είναι εύπλαστη και οι προτιμήσεις μας αλλάζουν σχεδόν τόσο συχνά όσο και οι τάσεις. Οι απόψεις μας για την ελκυστικότητα αλλάζουν επίσης από την τοποθεσία μας και τις προτιμήσεις των γύρω μας. Ορισμένα στοιχεία ελκυστικότητας παραμένουν σταθερά όπου κι αν βρισκόμαστε, αλλά πολλοί πολιτισμικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό που θεωρούμε επιθυμητό. Όταν απομακρυνόμαστε από μια κουλτούρα και τις προτιμήσεις της και τοποθετούμαστε μέσα σε μια άλλη, η αντίληψή μας για την ελκυστικότητα αλλάζει για να ταιριάζει με τις απόψεις της πλειοψηφίας.

Πηγή: www.pink.gr

Διαβάστε επίσης