Γιατί φτιάχνουμε κουλούρια και τσουρέκια το Πάσχα

Forever Woman

Ένα από τα βασικότερα έθιμα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας

Πολλά έθιμα έχουμε τις μέρες του Πάσχα και ο κάθε τόπος έχει τα δικά του. Όμως, ένα από τα βασικότερα έθιμα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, είναι τα αφράτα και μυρωδάτα κουλούρια και τσουρέκια που φτιάχνουμε την Μ.Πέμπτη.

Ο λόγος που τα φτιάχνουνε όλες οι νοικοκυρές είναι ο παραλληλισμός της Ανάστασης μέσα από το ζύμωμα και τα αφράτεμα της ζύμης. Από παλιά δηλαδή, η ζύμη συμβόλιζε την αναγέννηση της ζωής. Όπως δηλαδή φουσκώνει και παίρνει σχήμα έτσι γίνεται και με την ζωή.

Επίσης, Πάντα φτιάχνουμε πλεξούδες και στα κουλούρια και στα τσουρέκια γιατί, έτσι πίστευαν ότι απομακρύνουν τα κακά πνεύματα. Τα παραδοσιακά κουλούρια το Πάσχα, γίνονται πάντα με αμμωνία για να διπλασιάζεται το μέγεθός του. Σε λίγες μέρες θα σας δώσουμε και τις δίκες μας ιδέες και για κουλουράκια και για τσουρέκια.